Sannsynligvis er dette det første orgelet som ble brukt i dagens Levanger kirke. I sin tid ble instrumentet konstruert og satt sammen av orgelbygger Joh. C. Isachsen i Levanger. Mye tyder på at trøorgelet ble kjøpt inn av Levanger menighet etter bybrannen, og at det ble brukt da kirka ble innviet i 1902, og at det tjente sin tid i to år før kirka fikk på plass et større pipeorgel. Etter den tid ble instrumentet brukt andre steder. Historien forteller at det var en familie fra Skogn som overtok orgelet, etter sigende da Levanger menighet solgte det på tidlig 1900-tall.

Bygd av Joh. C. Isachsen i 1876.

Nå har det gamle harmoniumet endelig kommet hjem igjen, etter årtier på reise utenfor egne kommunegrenser. Under gudstjenesten søndag, vil kantor Erling Neergård spille offentlig på det for første gang. Tilbakekomsten av orgelet ble innledet da det for to år siden dumpet inn en epost fra en restauratør i Hardanger.

–Vi fikk vite at harmoniumet sto i et dødsbo ved Gardermoen. Ville vi ha det måtte vi hente det, hvis ikke ble det kastet, forteller Erling Neergård. Etter at restauratøren brakte det i fin stand igjen, er det nå, 141 år etter sin tilblivelse, tid for å ta det i bruk, og det skjer altså første gang søndag. Organisten gleder seg, og mener instrumentet representerer et stykke levangerhistorie.

Solid håndverk

–Vi har jo hatt en tanke om å få tak i et harmonium til Levanger kirke uansett, i og med at Levanger også har en så sterk orgelhistorie. Derfor var det ekstra artig at vi fikk tips om dette unike harmoniumet, sier Neergård. Harmoniumet har produksjonsnummer 118, er ifølge Neergård et svært solid håndverk. Nå hadde jo også både Isachsen, og senere Isachsen sammen med Renbjør, et godt renommé.

–For eksempel var de representert med et orgel til verdensutstillingen i Paris. Og vi vet at de fikk flere priser for de godt bygde instrumentene. Det er veldig magne trøorgel som er bygd av dem, og som fortsatt finnes, sier Erling Neergård. Det er likevel noe spesielt over det som nå har kommet til rette i Levanger kirke. Det er et trykkluftsharmonium, og uten å gå teknisk detaljert til verks, innebærer det at du får samme effekt som på munnspill eller trekkspill hvor også styrken på trøinga har noe å si for lyden som kommer ut.

Krever øving

Flere orgelinnvielser

Ved siden av det allerede nevnde harmoniumet, vil det finne sted flere orgelinnvielser i Levanger kirke denne søndagen.

– Vi skal ta i bruk orgelet som har stått i Levanger kapell. Også dette er tenkt fast som en del av instrumentlageret i Levanger kirke for ettertiden. Orgelet som tidligere har stått i kapellet, er et lite pipeorgel, og vil framover benyttes under gudstjenester. I tillegg blir det også brukt under oppsettingen av «Messias» senere i vår, sier Erling Neergård. Glad for påfyllet av orgelinstrumenter til Levanger kirke.

– Nå har vi et originalt torkildsenorgel og et originalt isachsenorgel fra tidlig periode, bemerker han.