– Her er det perfekt å bo, sier 29-åringen og ser ut over fjorden.

Christian Trustrup vil helst ikke ha klar himmel når han fotograferer. - Det må være noe i skyene, sier Trustrup.

Han bor i Kjønstadmarka i Levanger og har det siste året fått stor interesse for foto.

–Vi har nordlys og det er bare å løpe ut mot fjorden når man får lyst å ta bilder, sier Trustrup.

Helst ikke klar himmel

Hans instagramkonto christian.trustrup ble nylig plukket ut av Adresseavisens trd.by som én av seks trønderske instagramkontoer verdt å følge dersom man leter etter inspirasjon. Her finner vi en rekke naturbilder tatt idet månen er i ferd med å ta over for sola.

Nordlys over Tomtvatnet. Foto: Christian Trustrup

–Jeg bruker aldri dagslys. Det gir ingenting. Jeg vil få fram en viss stemning med stjernelys, fullmåne, nordlys og solnedgang. Og det må helst ikke være klar himmel. Det må være noe i skyene, sier Trustrup.

Han tar i bruk en app som følger med på nordlys. På høsten følger han også med på hvor Melkeveien ligger.

–Den ser vi egentlig ikke med det blotte øyet, man ser bare at det er ett eller annet der på himmelen.

Aldri ferdig

Han bruker liten tid på selve fotograferingen. Men når han kommer hjem, blir det alt fra fem minutter til tre timer på bildebehandling for hvert bilde.

Stjernehimmelen fotografert like ved Hundkjerka i Frolfjellet. Foto: Christian Trustrup

–Jeg kan legge fra meg bildet og tenke at nå er det ferdig. Men så ser jeg på det på nytt dagen etter og er misfornøyd. Man blir aldri helt ferdig, det er alltid forbedringer man kan gjøre og man blir aldri utlært.

For å få frem for eksempel stjernehimmelen redigerer Trustrup bildene i photoshop og lightroom.

–Jeg legger ikke på stjerner. Stjernene er der, men kommer fram bedre når jeg legger på kontrast. Jeg legger også på bilder med forskjellige eksponeringer for å skape en visuell effekt. Noen vil kalle det juks, men jeg bruker bare mine egne bilder, sier Trustrup.

Friluft på fridager

Som skiftarbeider ved Norske Skog har han flere dager fri i strekk enkelte uker. I fjor begynte han å fylle fridagene med fotografering.

Foss i Ulvilla. Foto: Christian Trustrup

–Jeg har tegnet en del og alltid holdt på med noe innen kunst. Med fotoapparatet har man også god unnskyldning for å komme seg ut i friluft, sier Trustrup.

Turene går ofte til nærområder i både Levanger og Verdal, men favorittutflukten har blitt Innerdalen.

–Der er det magisk uansett årstid, så jeg har vært der flere ganger og tatt bilder, sier Trustrup og legger til at han selvfølgelig har foreviget furua som ligger ved innkjørselen til Støre gård på Skogn.

–Det er jo Levanger mest fotograferte tre så jeg måtte nesten gjøre min tolkning av treet jeg også, sier Trustrup, som er stort sett selvlært fotograf.

–Jeg har gått tre år på medielinja på videregående og alltid vært interessert i duppeditter. Jeg studerte multimedieteknologi i Steinkjer ett år, men sluttet da jeg fikk jobb på Norske Skog. Før brukte jeg bare Gopro-kamera. Men i fjor sommer skulle jeg til Lofoten og da fant jeg ut at jeg måtte ha et speilreflekskamera. Så nå har jeg Nikon D800.

Instagram

Nesten hver dag legger han ut ett eller flere bilder på Instagram. Kontoen har 2500 følgere. Målet er å få så mange følgere at han kan bli sponset utstyr.

–Men det skal en del til. Da må jeg nok ha 10.000 følgere, sier Trustrup.

Og han legger ikke ut hva som helst.

–Jeg må tenke på hva andre folk vil se også må det stemme med resten av bildene. Det gjelder å ha en gjenkjennende profil, sier han.

Trustrup har vunnet flere konkurranser for beste bilde på Instagram. I The Best of Norway konkurrerer han med 70–80 andre fotografer og har gått av med seieren i konkurransen om å få flest «likes».

Solnedgang sett fra Kjønstadmarka. Foto: Christian Trustrup

Han har også blitt kontaktet av folk som vil kjøpe bilder.

–Det har vært litt etterspørsel og en gang var det til og med ei fra Sunndalsøra som kjøpte et storformat av Innerdalstårnet. Det er nesten litt ekkelt å tenke på at en helt fremmed har mitt bilde på veggen. Det er rart, smiler Trustrup.

Besøk fra London

I sommer blir instagramkontoen sannsynligvis oppdatert med bilder fra Island. Trustrup og samboeren skal dit på ferie og Trustrup har allerede sett seg ut hva som skal fotograferes.

–Det blir mange fosser og Diamond Beach og flyet midt på stranda. Det blir bra. Det er dessverre ikke nordlys da, det hadde jo vært perfekt, sier Trustrup.

Gjennom Instagram har han også fått et nytt nettverk. En fotograf fra London har blitt fasinert av Trustrups norske landskapsbilder.

–Han har kommentert flere av bildene og han elsker Norge. Nå har han bestilt tur til Trondheim til sommeren, så da skal jeg møte ham og vi skal ta en tur til Innerdalen, forteller Trustrup.

–Kunne du vært fotograf på heltid?

–Drømmen er å kunne leve av dette. Å reise rundt og fotografere hadde vært ekstremt artig. Det får bli hvis Nikon eller Canon plukker meg opp, svarer Trustrup.

–Men sjansen for det er vel nærmere 1 til 1.000.000.