Det er nå ti år siden en ung skogning fikk telefon fra manageren til Chuck Berry. Resten er historie, som vi gjerne sier. Daniel Trustrup Røssing (32) spilte piano for rockelegenden i nærmere hundre konserter i åra som fulgte. 18. mars døde Chuck Berry i en alder av 90 år, og 9. april ble han stedt til hvile i hjembyen St. Louis i USA. Pianisten fra Skogn ble invitert over av familien for å være med og ta del i begravelsesseremonien.

- Tre svært spesielle dager. En hel by var preget av bortangen til en av musikhistoriens største personligheter, oppsummerer Daniel. Han betrakter det samtidig som en stor ære å få personlig invitasjon fra familien Berry.

Med Daryl Davis (pianist) og Patrick Rocher (t.h.). Daniel Trustrup Røssing (32) deltar på begravelsen til Chuck Berry i St. Louis i USA.

- Omstendighetene tatt i betraktning, dette var stort på alle tenkelige måter. Veldig spesielt å komme til Chuck Berrys heimby når stedet var så preget, sier han til Innherred bare få timer etter å ha landet på norsk jord igjen ved inngangen til påska. Da sto han for øvrig på farten for å reise til Tolga, hvor det ventet en konsertopptreden i det som må sies å være ganske så andre omstendigheter enn turneringen i europeiske byer med gitarikonet Chuck Berry, kjent blant annet for hitlåter som «Johnny B. Goode».

Daniel hilste på mange kjente folk som her, Paul Shaffer. Daniel Trustrup Røssing (32) deltar på begravelsen til Chuck Berry i St. Louis i USA.

Familie, venner, musikkolleger og massevis av fans ble rammet av sorg da nyheten om Berrys død ble kjent for omlag en måneds tid siden. I forkant av selve begravelsesseremonien fikk fansen en anledning til å se sitt idol i en åpen kiste plassert på spillstedet The Pageant hvor Chuck Berry ofte opptrådte. Ved kisten var også hans røde Gibson-gitar. Senere på dagen ble det arrangert en flere timer lang minneseremoni. Seremonien var delt inn i både en offentlig og en privat avdeling.

Kunne holdt tale

Daniel Røssing forteller om en begravelse med mange taler og mye musikk. Pianisten fra Skogn fikk noen dager i forkant selv en henvendelse fra familiemedlemmene med spørsmål om han ønsket å gå fram og si noen ord under seremonien. Daniel tenkte seg om, men valgte til slutt å takke nei da han ikke følte seg trygg nok på språket. I salen satt massevis av folk, deriblant en hel rekke musikerprofiler som ville ære Chuck Berry på hans siste reis. Seremonien ble i tillegg overført live.

- Så kan det hende jeg kommer til å angre meg, sier 32-åringen som uavhengig av invitasjon hadde reist til St. Louis for å delta på begravelsen. Når han likevel fikk denne velkomstgesten, legger han ikke skjul på at det betyr mye for ham.

- Jeg blir rørt. Chuck Berry har betydd så mye for meg på mange måter, musikalsk, men også for karrieren min som sådan. Selvsagt var det ekstra spesielt å bli invitert, forteller han.

En hel by var preget av bortangen til en av musikhistoriens største personligheter.

Holder kontakt

Og ekstra minneverdig ble reisen fordi han traff igjen så mange av dem han turnerte sammen med for flere år siden.

- Mange av dem har jeg ikke sett siden den gang. Det var veldig artig å hilse på dem igjen.

Nå har han riktignok holdt kontakten med enkelte, ikke minst Chuck Berrys sønn, Charles som han har sporadisk kontakt med gjennom Facebook.

Hyggelig gjennsyn med Jim Marsala. Jim har spilt bass sammen med Chuck siden 1970-tallet.

- Jeg var i St. Louis også i 2012. Da traff jeg igjen deler av familien. Det var trivelig, minnes han. Under samme tur fikk skognpianisten samtidig slippe til på ny konsert sammen med Chuck Berry, og etterpå ble han like godt invitert heim til legendens egen ranch som ifølge Daniel enkelt lar seg beskrive gjennom «the american style». Her ble det ikke minst mye mimring fra tidligere dager. Og hvordan det oppleves å komme hjem i de indre gemakker til en amerikansk rockelegende?

- Si det. Du blir jo tatt på senga av en sånn invitasjon uansett.  Men det er i alle fall stort for en liten skogning. Nå viser det seg jo at de er vanlige folk de òg.

Hvilket betyr at Daniel Røssing, Chuck Berry og co evner å snakke om det meste. Ikke bare musikk, men ting som rører seg og er aktuelle i «nuet».

- Men det er klart, det gjerne mye prat om episoder vi har felles fra tidligere, tilføyer han. Slik det også ble det da skogningen traff igjen gamle bandkolleger under begravelsen i palmehelga.

Godt forberedt

Som nevnt er det ganske så nøyaktig ti år siden Daniel Trustrup Røssing spilte sin første konsert med Chuck Berry og hans band. Den fant sted i Oslo 7.  juli i 2007.

Partner in crime Thomas Einarsson, som også har spilt i bandet til Chuck Berry.

- Jeg hadde heldigvis noen måneder å forberede meg på. I løpet av den tiden hørte jeg det som var å høre fra hans konsertopptredener, og var så godt forberedt som jeg kunne være. Men selvsagt var spenningen der. Jeg hade jo hørt noen skremselshistorier om pianister som ble kastet på dør, ler 32-åringen i dag. Historien forteller jo at han klarte seg svært så godt, og at han hang perfekt med i svingene også i Berrys velkjente improvisasjoner. Daniel ser ikke bort fra at han kunne utnyttet nettverket han har skaffet seg dersom han hadde noe spissere albuer.

- Kontakten med Chuck Berry betyr mye på mange måter. Men jeg er litt anonym av meg, og er ikke den som stikker hodet lengst ut. Jeg kunne sikkert utnyttet mer av nettverket for egen karrires del hvis jeg ville, men det føler jeg aldri jeg har hatt behov for. Jeg trives med måten jeg gjør det på i dag, sier han.

Daniel Røssing spiller i flere konstellasjoner, og er jevnlig å finne på fast basis i fem forskjellige orkester.

Daniel hilste på mange kjente folk som her, Paul Shaffer. Daniel Trustrup Røssing (32) deltar på begravelsen til Chuck Berry i St. Louis i USA. Foto: privat
Med Daryl Davis (pianist) og Patrick Rocher (t.h.). Daniel Trustrup Røssing (32) deltar på begravelsen til Chuck Berry i St. Louis i USA. Foto: privat
En hel by var preget av bortangen til en av musikhistoriens største personligheter.
Hyggelig gjennsyn med Jim Marsala. Jim har spilt bass sammen med Chuck siden 1970-tallet.
Partner in crime Thomas Einarsson, som også har spilt i bandet til Chuck Berry.