Artisten Ane Bjerkan fra Inderøy har spilt inn musikkvideo på utskipningsanlegget til Verdalskalk.

Videoen er laget til Anes første singel fra sitt kommende soloalbum, og har fått stor oppmerksomhet i det store utland. Blant annet fikk videoen premiere på nettstedet The 405 i UK torsdag denne uka.

DervSwerve i Irland har også omtalt singelen og gir artisten svært rosende omtale.

Kalkledelsen entusiastisk

Ane Bjerkan forteller at Verdalskalk var veldig velvillig da hun spurte om å få lage video på deres område.

- De var kjempepositive, men syntes kanskje vi var litt rare. Vi måtte ta et sikkerhetskurs, og fikk instruksjoner om hvor vi kunne filme.

Filmingen er gjort i februar, og det er fotograf og filmskaper Terje Trobe fra Trondheim som er bak kamera. De har i samarbeid laget dramaturgien for den spesielle videoen som viser Ane i et astronautlignende kostyme.

- Ideen om å bruke dette området fikk jeg allerede da jeg gikk jazzlinja på folkehøgskole på Inderøy. Jeg syntes kalkhaugene var litt fine. De ligner på små fjell, og er som miniformater av store fjellområder. Da skulle filme ble det snø, men det fungerte bare fint.

Lande og finne roen

Sangen i videoen, Cherry Blossoms, handler om universelle ting.

- Alle drømmer om et sted de kan lande trygt. I dagens samfunn er det så mange muligheter, og samtidig er det vanskelig å finne ut hvor en skal være. Det handler om en livssituasjon der du leter etter trygghet.

«Mystisk» medaljong

- På slutten av videoen ser vi at du legger ned noe på bakken?

- Ja. Det er en medaljong, en gave jeg fikk i konfirmasjonen fra tante og onkel. Medaljongen i gull er en kopi av et funn fra 1200-tallet. Originalen er fra Mære. Medaljongen er noe som betyr mye for meg.

Ane Bjerkan kommer altså med soloalbum, og hun har dessuten flere filmideer på gang.

- Jeg har masse ideer og jeg tenker at musikken er filmatisk.

Planlegger turné

- Får vi se deg i Trøndelag?

- Jeg har en turne under planlegging og kommer gjerne til Trøndelag. Det blir kanskje ikke før til høsten, antyder artisten.

Ane Bjerkan bor i Oslo, der hun ved siden artistjobben underviser i musikk, sang og piano.