Arrangørene hadde lagt ut 3000 brosjyrer. Publikum plukket med seg alle sammen. 2015-utgaven av skulptur- og installasjonsutstillingen ble ifølge kultursjef Guri M. Sivertsen i Levanger kommune en stor suksess.

–Vi merket en valfart opp hit til Staup for to år siden, sier hun, og mener utstillingen fikk flere til å åpne øynene for og bli klar over kvalitetene som Staup kan by på.

Hele døgnet

Og fra tidlig juni er det nye sjanser. «Staup 2017» arrangeres i tidsrommet 3. juni til 24. september, med Grethe Hald fra Nøtterøy som ny kurator og Levanger kunstforening som prosjektansvarlig. Det er tredje gang denne helt spesielle skulptur- og installasjonsutstillingen finner sted i Staup-parken (ble også arrangert i 2013). Kunsten kan oppleves 24 timer i døgnet, i nesten tre måneder til ende. Helt gratis. Kultursjefen mener arrangementet er med og hever attraksjonsverdien også for Levanger som sted.

–Bruken av Staup er økende, og at det skjer ting som dette gjør at folk får lyst til å komme hit, supplerer Ola Ingul, leder i Staups Venner.

Hensikten med utstillingen er ifølge Tove Maria Guttelvik i Levanger kunstforening at den i tillegg til å gi kunstneriske opplevelser gjennom visning av temporære utstillinger av installasjon og skulptur i friluft, skal være en visningsarena for profesjonell kunst av regionale kunstnere og inviterte utenfor regionen (i år også to nordiske). Videre skal den være et visnings- og aktivitetssted for Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle barnehagesekken i kommune, samt at den skal engasjere nye grupper til kunstneriske prosesser og opplevelser gjennom deltakelse i produksjon av kunstverk sammen med en profesjonell kunstner.

Med i skolesekken

Denne gang inviteres to kull av kommunens sjuendeklassinger, i alt cirka 460 elever) spesielt til å være med omvisning og oppgaver gjennom Den kulturelle skolesekken. I tillegg vil Den kulturelle barnehagesekken delta i et opplegg for barn i barnehagen. Ola Ingul er ikke i tvil om at dette er en kjempesak for Levanger.

–Å oppleve kunsten på denne måten gjør noe med unge mennesker, sier han. Viss på at ungdommene blir både stolte og får lyst til å komme tilbake.

Tema for årets Staup-utstilling er «forvandling».

Kunstnerne

–Fra kunstforeningen åpnet sin første utstilling for 40 år siden, har det skjedd store forandringer i samfunnet. Det gjenspeiler seg også i kunsten, sier Tove Maria Guttelvik. Hun poengterer at kunstnerne holder et profesjonelt, høyt kunstfaglig nivå, og at de er valgt både ut fra den aktuelle tematikken og deres tidligere virke. Av ti kunstnere, er seks fra trøndelagsregionen: Annelise Josefsen (Finnmark), Tomas Colbengtson (Sverige), Monika Mørck (Trondheim, bosatt i Oslo), Øyunn Hustveit (Vinje, bosatt i Trondheim), Tore Reisch (Trondheim), Erlend Leirdal (Trondheim), Vigdis Haugtrø (Trondheim), Jørn Rønnau (Danmark), Espen Dietrichson (Arendal), Gerald Siler (USA/Støren). I tillegg vil publikum stifte bekjentskap med Bjørg Nyjordet (Sparbu), Magnar Gilberg (Sparbu) og Karin Aurora Lindell (Sverige).

–Bruken av ulike materialer vil gjøre «Staup 2017» til en opplevelse egnet til å fange interessen hos et bredt sammensatt publikum, mener Guttelvik, og inviterer gjerne også andre til å arrangere egne events i løpet av utstillingsperioden, eksempelvis foredrag eller konserter.

Unik

Forutsatt at ønskede tilskudd dukker opp på arrangørenes konto, opereres det med et budsjett på opptil 500.000 kroner. Sommerens store utstilling på Staup vil i tillegg til de mange installasjonene også by på kafé og muligheter for gaiding. Levanger kommune har for øvrig inngått en fireårig samarbeidsavtale med Levanger kommune, som betyr at det blir ny utstilling også i 2019. I årets utgave er også Nord-Trøndelag fylkeskommune med som samarbeidspart. En temporær utstilling som den vi kan beskue på Staup fra 3. juni, finnes knapt maken til i hele landet. Ola Ingul synes det er mange gode grunner til å ta turen, og i tillegg opptatt av Staup som område ikke havner hos private interessenter. Staups Venner ble på mange måter etablert av den grunn.

–Derfor er det viktig at allmennheten passer på sier han. Det er Levanger kommune som i dag eier Staup-området, et område som omfatter et vakkert bearbeidet parklandskap med flere bygninger og et arboret.