Her snakker vi Kulturskolens dag som i Levanger finner sted den aller siste maidagen. Rektor, trekkspillmester og paraplygeneral har i alle fall planen klar: Et mangfold av små og litt større konserter. Ute og inne.

–Vi har funnet vår måte å arrangere Kulturskolens dag, forteller Eva Gunn Eide, som i anledning bildet i utendørsamfiet manøvrerte paraplyen. Uvisst av hvilken grunn, for regn blir det jo ikke. Det regner aldri på utendørsbegivenheter i Trøndelag.

–Tilbakemeldingene vi har fått fra tidligere er gode. Mange gir uttrykk for at de synes dagen er kjempekoselig, tilføyer hun.

Hit og dit

Som tidligere arrangeres Kulturskolens dag i skolens egne lokaler, det vil i praksis si den gamle byskolen og i Musikkens hus. Og i år finner den sted onsdag 31. mai. På mange måter er dagen også en «åpen dag», for her kan publikum og besøkende spasere både hit og dit, og mingle seg til steder de enn vil. Så å si, i alle fall, for det er kanskje ikke sikkert de mange scenene er gjestenes område. Her vil imidlertid de mange elevene og deres lærere boltre seg. Samtlige av skolens vel fire hundre elever får anledning til å vise seg fram dersom de har lyst, og en stor andel takker ja til dette. I tillegg er lærerne også involvert i opptredener. Med andre ord er det ingen tvil om at det blir noen gode porsjoner med kulturell næring denne onsdagskvelden.

Begivenheten innledes med fellesarrangement i uteamfiet, også her med en rekke unge musikere involvert. Her vil også bandet Totom dra i gang den energiske rockestemningen. Etter felleskonserten blir det en liten pause hvor det blir anledning til å kjøpe seg litt kaffe og kaker.

Spiller den som vil

–Målet er at alle elevene deltar, men det er ingen tvang og de skal oppleve at det er artig. De opptrer hvis de selv vil. Vi erfarer likevel at det er denne dagen de fleste for anledning til å vise seg fram, poengterer rektor Oddbjørn Hagen, som i arrangementskomiteen også har med seg pianolærer William Karlsen Cairns. For øvrig også en kløpper på trekkspill, ikke minst med solide NM-resultater å vise til.

–Kulturskolens dag gir oss en fin anledning til å få vist fram det vi gjør i timene. Elevene får prøvd seg for et publikum. Ja, dette blir stas, sier han.

Ifølge rektoren hører det med til undervisningen å være med og opptre.

Kulturskolen i Levanger har i dag cirka 450 elevplasser, og godt og vel 400 forskjellige navn under sine vinger. Mest populært i tiden ser ut til å være sang, slagverk, piano, hiphop og drama. Til Kulturskolens dag 31. mai har vertskapet laget en folder som viser oversikten over de mange småkonsertene, inkludert hvem, hvor og når.