Og nå får du høre dem i Levanger.

I de flestes ører kretser vel klangen av Sintef mer i assosiasjon av forskning, ingeniørkunst og teknologi - enn av trompeter og tromboner.

Men da må du gjerne høre om igjen. For har du ikke hørt det før, har du sjansen nå. Merk deg navnet Sintefstorbandet, ifølge seg selv et svingende storband hovedsakelig med utspring fra Sintef-og NTNU-miljøet i Trondheim, men også ansatte fra andre teknologiske miljøer.

Fra Levanger

Med i det musikalske ensemblet av vitenskapsfolk finner vi fire utøvere med sterk tilknytning til Levanger. Tor Ramstad (elektroniske systemer og saksofon, Berit Floor Lund (vindmølleprosjekter og trompet), Morten Skille (navigasjonssystemer og trombone), Per Daling (miljøteknikk og saksofon).

Sintefstorbandet har standard storbandbesetning, supplert med to sangere, valthorn og fløyte, og er i dag 23 utøvere. I rekkene finner vi eksempelvis professorer, ingeniører og humanister.

Torsdag kveld blåser de i Levanger. I samarbeid med Levanger kulturkirke presenterer Sintefstorbandet salmer i kirka med Thomas Torstrup ved orgelet. Konserten er på mange måter unik i sitt slag, ikke minst også fordi musikerne framfører 11 salmer som er spesialarrangerte for storbandet, og som er signert Thomas Torstrup, Christian Aftreth Eriksen, Annette Vangen Werness, Sturla Hauge Nilsen, Jan Olof Oscarsson, Tormod Njølstad og Bjørn Rasmussen. Med unntak av én salme fra Jämtland står alle i Norsk Salmebok, og spenner over et tidsrom fra 1600-tallet til våre dager.

Unike

Morten Skille lover stor variasjon.

–Vi forsøker å involvere oss i prosjekter som gjør oss unike. Konserten i Levanger torsdag kveld bærer preg av stort spenn, med ulik stil på hver av salmene, forteller han.

Konserten er framført bare en gang tidligere, i Hoeggen kirke for vel et år siden. Denne unike opplevelsen er med andre ord ingen hverdagsbegivenhet, slik at for publikum gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

–Mandatet til dem som arrangerte disse salmene for oss var å holde melodiene gjenkjennelige, men likevel med et jazzpreg, og med kirkeorgel som solistinstrument og med et arrangement som også inkluderer vokal. Vi synes selv vi har fått til et spennende program som spenner fra komponister som Petter Dass og Edvard Hoem, samt de virkelig gamle folkemelodiene, fram til salmer av nyere dato, signert Henning Sommerro, sier Morten Skille, trombonist og bror til operasanger Maija Skille.

Han kjenner ingen andre storband som gjør lignende arrangementer av salmer. Heller ikke koblingen kirkeorgel og storband. Minnene fra tilsvarende konsert i Hoeggen kirke ved Lerkendal i fjor vår sitter fortsatt sterkt i, og det er neppe noen tvil om at forskerne og teknologene traff godt med sitt jazzinspirerte salmeprosjekt.

En tåre i øyekroken

–Vi erfarte at både sangere og publikum satt med tårer i øynene under framføringa, forteller Skille. Under fjorårets konsert kunne publikum følge med på sangtekstene. Det regner trombonisten med det blir muligheter for også denne gang. Sintefstorbandet ble stiftet i 1986, i utgangspunktet som et rent Sintef-foretak, men ifølge Morten Skille også med innhanking av venner og bekjente på de stemmene som manglet.

–Over 30 år har bandet hatt en ganske markant utvikling musikalsk sett, og spesielt de siste 15-20 åra har det vært ganske mange spennende prosjekter, forteller han. Variasjonen i arrangement har for eksempel inkludert familiekonsert med storbandjazz myntet på de yngste lytterne, små barn.

Sintefstorbandet har gjennom åra hatt gleden av å spille med profiler som Thomas Torstrup, Mari Haugen Smistad, Ivar Kolve, Kathrine Strugstad, Ståle Tørring, Ståle Storløkken, Sturla Eide, Jan Allan, Ulf Risnes, Nils-Olav Johansen, Mathias Eick, Tore Johansen, Alexander Rybak, Åge Sten Nilsen, Thomas og Harald, Yngvar Numme, Erik Wenberg Jacobsen, Sliding Hammers, Krister Andersson, Lasse Hörnfeldt, Tove Karoline Knutsen, Heidi Skjerve, Torunn Sævik, Kirsti Huke.