At det ikke er noe hvilehjem å være stjerne på scenen erfarte korpsungdommene da de busset på kryss og tvers av skolekretsene. Garnes kvart over ni, Volden kvart over ti, Vuku klokka elleve, Stiklestad like etter tolv, og Leksdal nøyaktig klokka 13.00. Grand finale. Inn og ut med instrumenter, opp- og nedrigging, konserter, opptredener og applaus.

Klara Sofie Steinsli, Johanna Sagen Wibe, Julie Woll Haga, Erle Granlund Skrove, Andrine Larsson Foto: Roger M. Svendsen

Og kanskje, om et år, eller to, eller tre – kan hende blir det adskillig trangere i bandbussen også. For nettopp det er også det store målet med tirsdagens turne blant alle de nevnte skoler. Vuku skolemusikkorps vil gjerne bli større, og satte denne uka ut på frierferd. Rett og slett med ønske om å rekruttere flere vordende musikere. En veldig annerledes skoledag, med andre ord. En dag hvor musikkfaget naturlig nok sto sentralt, men kanskje også samfunnsfag og andre emneområder, for her var i hvert fall markedsføring et vesentlig poeng.

Behov for flere

–Vi har behov for flere aspiranter, og ønsker derfor å vise oss på skolene, forteller korpsleder Gerd Sagen.

Vuku skolemusikkorps teller i dag 25 musikere i hovedkorpset, 15 i drilltroppen og har i tillegg 20 aspiranter i staben. Skal det bli ordentlig trykk i 17. maitog og øvrige arrangement hvor korpsmusikk naturlig faller inn også i åra framover, er man selvsagt avhengig av nye krefter, og som så ofte kommer jo de gjerne fra de yngste.

Johannes Sivertsen, Fredrik Sivertsen, Ståle Eklo, Sigve Nysæther.

Korps er kult

Tirsdag fikk i alle fall korpsmusikerne god anledning til å reklamere for seg og sin aktivitet – og det under tittelen «korps er kult». Vuku skolemusikkorps favner de nevnte skolekretser, og da var det selvsagt naturlig å avlegge alle sammen et besøk når bandbussen likevel var på veien. Ungdommene holdt en knapp halvtimes konsert på hvert sted, og fikk i tillegg snakket litt om hvordan det er å være med i korps.

–Det kriblet kanskje litt under første konserten, men ellers gikk det veldig greit, fortalte trombonist Fredrik Sivertsen etter opptredenen på Stiklestad skole. Spillepausen og forberedelsene til den neste, og dagens siste konsert, gjorde han under bussturen til Leksdal. At en offensiv vise-seg-fram-turne har effekt, var fjorårets noe enklere format et godt et godt bevis på. Den gang holdt korpset en konsert på nettopp Stiklestad, og fikk etterpå napp på alle fiskestenger.

–Vi fikk en opptur. Etter opptredenen på skolen meldte det seg 20 aspiranter, forteller en fornøyd Sagen. Nå håper hun at årets utvidede rekrutteringsturné gir telefonstorm fra barn og foreldre som ønsker seg til korps. Korpslederen lover å holde døra åpen, uansett hvor mange som skulle melde seg.

Gerd Sagen håper på en ny korps-boom.

Instrumenter til alle

–Vi har instrumenter til alle, forsikrer hun, og føyer samtidig til at ingen foreldre skal behøve å være redd for å bli involvert i mye dugnadsarbeid. Det er nemlig mindre enn hva enkelte kanskje tror.

Etter fjorårets rekrutteringssuksess var Gerd Sagen aldri i tvil om at det er verdt å prøve denne typen korpsfisking. Etter flere år med trender som viser nedadgående antall korpsmusikere, ikke bare i Verdal, men også mange andre steder, mener hun der et tid for å løfte korpstradisjonene til nye høyder igjen. Sagen minnes godt da hun selv var aktiv korpsmusiker på 80-tallet, og hun var en del av et miljø som talte godt over 120 medlemmer. Avisa Innherred besøkte turneen under minikonserten på Stiklestad, og at ungdommene med sine instrumenter appellerte til publikum, var det i alle fall ingen tvil om. Allerede mens korpset viste seg fram, kom det flere hender i været fra elever som sa de kunne tenke seg å bli med.

–Jeg håper foreldrene lar barna prøve seg på et instrument. Det tror jeg er verdifullt også i andre sammenhenger.

Er du ung og spillelysten, og samtidig ønsker å sjekke ut korpsmiljøet, får du nok en stjerne i boka om du melder deg «til tjeneste». Vuku skolemusikkorps henvender seg til elever som til høsten begynner i tredje, eller et høyere klassetrinn.