Den nasjonale UKM-festivalen 2017. Sandnes. Rundt 590 deltakere. Omkring 200 innslag totalt. Ni av dem fra Nord-Trøndelag. Ett fra Verdal og Levanger. Og dét er dansegruppa MDC.

Den består av Guro Solberg (15), Ragnhild Solfall (15), Sunniva Ramberg (15), Ann Eirin Alsnes (16) og Sofie Ørsleie (14). Sammen har de tatt seg videre fra lokalmønstringen i Levanger i februar, og deretter fylkesmønstringen i april. Nå skal reisen toppes med landsfinale under UKM-festivalen i helga.

– Vi gleder oss veldig! Jeg tror det blir veldig artig, og får møtt mange nye folk, sier Guro Solberg til Innherred, like før avreise til Sandnes onsdag.

– Er dere ikke nervøse?

– Jo, det er klart vi er litt nervøse for å framføre dansen vår, men vi har jo klart oss greit fram til nå, svarer Solberg.

Første landsmønstring

MDC skal i ilden fredag kveld, og fremfører en dans kalt Dark shadows, som man kan tilskrive kategorien moderne jazz. Nummeret deres er litt annerledes enn det var under lokalmønstringen, for dem som så jentene da. Først og fremst fordi seks gruppemedlemmer ble til fem før fylkesmønstringen, siden Anne Bjørås var utilgjengelig den helga.

Da måtte koreografien justeres før de kunne imponere resten av fylket. Men det ser ut til at det fremdeles funket – de ble tross alt tatt ut til den nasjonale UKM-festivalen, populært kalt landsfinalen. Jentene syntes naturligvis det var stas å gå hele veien til Sandnes i år, for en landsfinale har de aldri vært med på før. I løpet av flere års deltakelse på UKM var fjorårets fylkesmønstring det lengste de hadde kommet – til nå.

– Hva var forskjellen i år?

– Hm ... vi har kanskje lagt i litt mer innlevelse i år. Men jeg er usikker på hva som gjorde at de valgte å sende oss videre, svarer Solberg.

Oppkalte gruppa etter læreren

Kvintetten fra Levanger har til daglig tilhørighet i ulike kanter av kommunen, men alle fem har gått sammen på Kulturskolen. Der danser de, naturlig nok, og ikke bare én form for dans, men flere. Navnet MDC stammer faktisk fra Kulturskolen det også, selv det måtte en del overtaling til før Solberg røpte hva forkortelsen egentlig står for.

– Det er egentlig en intern «joke» vi har, og egentlig ikke nødvendig å ta med, sier Solberg litt flau, før hun innrømmer det:

– Vi tok navnet til danselæreren vår og laget et navn av det. Det står for Margarita Dance Company.

Da er det Kulturskolens Margarita Vikander det er snakk om, til opplysning.

Ikke om å vinne

Uansett navn venter landsmønstringen og innholdsrike dager på Vestlandet for Levanger-gruppa. I går, onsdag, var det offisiell åpning av festivalen. Torsdag begynner den virkelige moroa, altså framvisningene. De fortsetter på fredag, da blant andre MDC skal vise seg fram. I løpet av disse to dagene skal deltakerne også være med i samproduksjoner hvor flere skal samarbeide om et nummer, på tvers av grupper, fylker og slikt. I tillegg blir det turer, grilling og andre sosiale tilstelninger i løpet av Sandnes-oppholdet.

Selv om man kaller det for landsfinalen, handler det i utgangspunktet ikke om å vinne noe.

– Du kan vinne en enorm mulighet til å møte flere som driver med det samme som deg, få mer erfaring, og ikke minst: ha det gøy!!, heter det på UKMs nettsider.

MDC har likevel et eget mål om å vise seg fra sin beste side når de først drar til Sandnes for å stå på scenen.

– Vi skal framføre nummeret vårt og, ja, «naile» den. Og så skal vi møte fullt av ungdommer som holder på med dans og kulturelle aktiviteter. Vi skal vise hva vi kan, og det er jo ikke noe fokus på konkurranse der, forteller Guro Solberg.

– Ellers er programmet ganske tett, med fellesnummer og mye som foregår. Det er satt opp noen ekstraforestillinger i Sandnes som er obligatorisk for oss å være med på. Men vi skal da få til litt fritid og, sier en glad og spent Solberg, før hun tar far vel, legger på, og busser videre til Værnes.

MDC ble ett av fem sceneinnslag fra Nord-Trøndelag i år, de resterende fire er i kunst (3) og film (1).

NB: UKM sender scenefremføringene direkte på deres nettsider, så klokken 18.00 fredag kan du se MDC hjemmefra.