Etter nesten 20 år i hovedstaden, har Tor Asle Granås (47) beveget seg nordover igjen. Kanskje bremset han i det han passerte Levanger, men stanset likevel ikke før det sto Namsos på byskiltet. Her har han bodd og jobbet siden april i fjor. Ansatt av Helse Nord-Trøndelag, som ingeniør ved medisinsk-teknologisk avdeling på Sykehuset Namsos.

Granås har derimot hele sin barne- og ungdomstid i Levanger, og var også levangsbygg mens han innledet sine studier ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (nå Nord universitet) som ung mann i tjueåra. Studiene brakte ham videre til Östersund og søta bror hvor han gikk et år på Mitthögskolan (nå Mittuniversitetet) hvor han fordypet seg i medisinteknologiske fag. Etter endt utdanning tok det imidlertid en stund før han fikk napp hos arbeidsgivere med ingeniørjobber som passet fagretningen.

Løsnet plutselig

–Dermed ble det i stedet et halvår med jobb som vareinnsetter i butikkhyllene, forteller 47-åringen. Men som den berømmelige ketsjupflaskeeffekten løsnet det våren 97, og plutselig strømmet også jobbtilbudene inn fra flere hold.

–Jeg hadde flere kompiser i Oslo. Noe som bidro til at jeg flyttet på meg, og begynte å jobbe for Medinor ASA i hovedstaden, sier han. Senere har Granås hatt flere stillinger for ulike arbeidsgivere i Oslo, hovedsakelig serviceingeniør innen laboratorieutstyr og medisinteknisk utstyr. Inntil han for halvannet år siden altså snuste på sitt gamle trøndelagsfylke igjen.

–Jobbene jeg hadde i Oslo innebar mye reising. Det høres fint ut i starten, men det er fullt mulig å bli lei av å ligge på hotell og ta fly, noe jeg har gjort mye av i nesten 20 år. Akkurat reisevirksomheten har vært småkjedelig, men for all del, jeg har også fått sett og oppleve mye av hele Norge og av Europa for øvrig. Jobbene har også brakt meg til flere kursopphold i USA, forklarer 47-åringen. Som i løpet av tiden i Oslo rakk både å bli gift og skilt. Han har fortsatt god kontakt både med henne og hennes barn. I dag kaller han seg «singel», altså med gåseøyne.

Bilinteresse

Fra storbyen til småbyen, men når han nå først har gjort namsosing av seg, slipper han i alle fall å sitte fastklemt i halvtimer og timer i rushtidskø. Nå bor han dessuten så nærme jobben at det sågar er bare en liten gåtur unna.

–Og på fritida går det i DDE og Åge?

–Hehe, av de to blir det vel i alle fall mest Åge.

Med Tor Asle Granås' omtrent medfødte bilinteresse, går nok mye av fritida med på å holde seg oppdatert på det som rører seg innen automobilverdenen, og da svelger han det meste, fra generelle bilnyheter til ulike grener innen motorsport. Dersom oppmerksomheten skulle fanges av noe annet, kan det fort være laksefisking, en hobby han ikke dyrket i spesielt stor grad mens han bodde i Oslo. Når han nå har god tilgang til sin fars sommersted ved Sjøåsen ikke langt fra Namsos, blir det derfor gylne muligheter til å hilse fiskeinteressen velkommen tilbake.

Hva har du savnet mest fra Levanger?

–I alle fall ikke været. Da er det mer nærliggende å si mor og far, samt gamle kompiser fra Levanger.

Og minst?

–Hva skal jeg si? Da jeg var yngre, trakk nok utelivet i større grad, og det er jo ikke det samme utelivet i Levanger som det er i Oslo.

Beste minne fra Levanger?

–Jeg har alltid vært veldig glad i fotball, så det må nok være de mange fotballløyeblikkene, inkludert tider hvor jeg selv prøvde meg.

Holder du deg oppdatert på gammel hjemkommune da?

–Ja, det gjør jeg. Da jeg bodde i Oslo abonnerte jeg også på Levanger-Avisa flere år Jeg gjorde det til og med da jeg var i Forsvaret, og tjenestegjorde i Porsangmoen. I dag sjekker jeg Innherred bortimot hver dag.

Når flytter du, ikke bare nesten, men helt heim? Det er jo sykehus her også.

–Det vet jeg ikke. Nå trives jeg veldig bra i Namsos, så jeg har egentlig ingen planer om å flytte på meg.