– Dette tror vi vil passe perfekt for oss. Vi ser allerede at folk tar seg bedre tid her enn da vi holdt til i Kirkegata. Nå gleder vi oss bare til at sommeren kommer for alvor, slik at vi kan sette ut et kaffebord til våre besøkende.

Ingvild Sørensen smiler i hvert fall som en sol, selv om originalen stort sett har vært mangelvare i Trøndelag så langt.

For sammen med Kirsten Marschhäuser, Oddvar Lynum og Arnljot Nilsen har hun flyttet inn i lokalene der hvor Frk. Renbjør drev kafé og restaurant tidligere.

Alle fire holder på med malerkunst. I tillegg driver nestoren Oddvar Lynum med noe keramikkarbeid, og den nyinnflyttede finnmarking, Arnljot Nilsen, sysler med litt grafikkarbeider når han ikke holder på med malerpenselen.

Liten konge

Og som den kreative kunstner han er: I disse Olsok-tider har Oddvar Lynum modellert sin egen utgave av kongen som kom til Stiklestad i 1030. Men den er så liten, at kunstneren selv må holde den i fanget slik at vi kan få tatt en bilde.

Oddvar Lynum med «Litj-Olav» i original størrelse i følge opphavsmannen. Responsen var ikke like stor da han ville gi den til Stiklestad.

–Denne er i original størrelse. Mange mener at folkene ikke var ikke større på den tida, men da jeg spurte om de ville ha den på Stiklestad, så takket de nei, humrer den humørfylte 75-åringen.

Kirsten Marschhäuser og Oddvar Lynum har holdt hus sammen i Ødegaard-gården i Kirkegata, men ville altså bort fra den trafikkerte hovedgata gjennom trehusbuen.

Ingvild Sørensen har vært en kjent skikkelse i kunstmiljøet i Levanger i mange år. Den opprinnelige moværingen kom til Levanger allerede i 1971 for å gå på lærerskolen, og fant seg så godt til rette her at hun valgte å gjøre trønder av seg.

Alle har sitt eget arbeidsområde i de nye lokalene. Her er Ingvild Sørensen i full gang med nytt kunstverk.

–Det var Oddvar som kom med forespørselen om jeg kunne tenke meg å flytte inn sammen med dem her, og etter å ha fått tenkt over saken et par dager, så takket jeg ja, sier hun.

Langveisfarende

Den samme Ingvild visste også at Arnljot Nilsen hadde ankommet Trøndelag. Han har kommet flyttende helt fra Hammerfest, hvor han i de siste 25 år har jobbet innen renovasjonsselskapet i verdens nordligste by.

Som nyinnflyttet til Levanger så var Arnljot Nilsen glad for å få tilbudet om å flytte inn i det nye «kunstnerkollektivet».

Men kunsten har vært en givende hobby i mange år. Nå er han blitt pensjonist og ser fram til å bruke mer tid med malerpenselen, og er glad for å komme sammen med likesinnede.

For det nye galleriet skal være like mye en arbeidsplass som et galleri.

Publikum er imidlertid hjertelig velkommen innom når det måtte være. Kunstnerne tar gjerne en pause i arbeidet for å guide dere rundt blant de ferdige verkene som henger klar på veggen.

–Vi har ikke helt bestemt oss for åpningstider enda, men ser du en av oss her inne, så er det bare å stige på, sier Kirsten.

Nå har de vært en ukes tid i de nye lokalene, og med sine lyse og fine farger så er det i ferd med å bli et tiltalende galleri.

Markering senere

Planen er at det skal være offisiell åpning en eller annen gang i siste halvdel av august.

Fortsatt gjenstår det noe småtteri, og i tillegg skal det avvikles litt ferie.

–Du skjønner vi må da ha litt fri vi også, sier Oddvar Lynum og ler.

Navnet på sitt nye arbeidssted har imidlertid ikke kvartetten blitt enig om enda, men at det blir noe med galleri er de vel stort sett enig om.

–Vi har jo litt tid på å diskutere dette frem til vi skal ha den offisielle åpningen, men stedet vi har valgt er vi i hvert fall fornøyd med. Nå gleder vi oss til å være med å skape mer liv i Håkongata. Her tror vi det er mye bra å bygge videre på, sier de optimistiske kunstnerne i nytt galleri.