Det nye teaterhuset i Verdal har fått en sprek ervervelse i byggets inngangsparti. Skulpturen «Supernova» av kunstneren Gilles Berger monteres opp i disse dager, og skal stå fullstendig ferdig åpningsdagen, lørdag niende september.

Kunstverket kan en koble med Verdals status som en industrikommune, hvilket gjenspeiles i materialene Gilles har brukt. For inspirasjon er ikke det eneste han har hentet fra industriens verden. Berger har nemlig fått tak i både jern, tre og metall fra gårder i Verdal og industriområder rundt omkring i distriktet.

– Dette har jeg valgt å gjøre på grunn av alt jeg har hørt om Verdal – og industrien her. Fra ordføreren, teateret og andre. Det har blitt en grøt jeg har kokt opp i hodet mitt, sier Gilles til Innherred på teaterhuset onsdag formiddag.

Lys fra Værnes

I tillegg til materialene han har funnet rundt omkring på verdalsgårder (som kanskje noen vil dra kjensel på), har han hentet en del fra andre steder i Trøndelag også. Det meste er gjenbruk av gammelt materiale. Lys fra rullebanen på Trondheim lufthavn Værnes, blant annet.

– Dem var det ikke enkelt å få tak i, flirer Gilles.

Han er opprinnelig fra Frankrike, men de siste 32 årene har han tilbrakt i Norge og Trondheim. Til vanlig jobber han mest som scenograf, men Gilles ser på kunst og scenografi som noe av det samme. Det siste året har han i hvert fall jobbet med oppdraget Turnéteateret i Trøndelag ga ham i Verdal.

Detaljene gjenstår

Kunstverket står plassert rett over hovedinngangsdøra på teaterbygget, men «borer» seg ut av bygget gjennom både vegger og tak. En spesiell produksjon er det definitivt. Og det stopper ikke der: Supernova er nemlig bevegelig, og på fire forskjellige måter, med flere deler i sving. Slik blir det like mye en levende animasjon som en skulptur.

– Jeg er fornøyd. Det har blitt akkurat slik jeg tegnet det – og det er jo bra. Det er et komplisert verk, og jeg har møtt flere utfordringer i henhold til fysiske lover, faktisk. Men det lover bra så langt, for alt har fungert hittil, sier Gilles.

Det er nemlig noen brikker igjen i det industribaserte og levende puslespillet av et kunstverk. I disse dager er det lysmontering og motorprogrammering som gjenstår, så det er for tidlig å si hvordan Supernova nøyaktig vil se ut. Og det vil ikke gjengen i teaterhuset røpe, heller.

– Skulpturen skal være helt ferdig til åpningsdagen. Vi sparer overraskelsene til da, sier teatersjef ved Turnéteateret i Trøndelag, Nora Evensen.

Kreative prosesser – en eksplosjon

Navnet Supernova er en metafor hvor stjerneeksplosjonen symboliserer de kreative prosessene, som i et teater. Parallellen er hvordan kreativt arbeid består av mange deler og mye energi, og eksploderer ut i et resultat. Teatersjefen vil forhåpentligvis få mange resultater å være stolt over i tiden som kommer – slik hun er for det nye kunstverket i inngangspartiet.

– Det har blitt veldig flott, og viser elementer av det spektakulære Gilles er veldig god på, skryter Evensen.

To produksjoner på gang

Den offisielle åpningsdagen for teaterhuset er lørdag 9. september. I tillegg til et ferdig kunstverk har turnéteateret et rikt program å tilby gjestene, med Håvard Paulsen fra NRK Super blant de på gjestelista. Programmet kan du se nærmere på hos teaterets nettsider ved å trykke her. Men Turnéteateret i Trøndelag har rikelig med aktivitet i huset før den tid også. Forestillingen «På tvert», basert på en Olav Duun-basert roman, øves inn i disse dager. Det samme gjør produksjonen KUNST, som har premiere på åpningsdagen. På tvert har på sin side urpremiere 5. oktober.