Festivalen startet som et slags vorspiel til Levanger Live i 2011 på hjemgården til Hilde Sundal og Jan Kjetil Haugen på Alstadhaug. Sistnevnte spilte da i bandet Clarion Call, som skulle opptre på Levanger Live.

–Sammen med et vennepar, Ståle Norum og Kristin Norberg Norum, kom vi på ideen om ha en minikonsert torsdagen før arrangementet, sier Sundal.

Da Levanger Live ble avviklet året etter, bestemte parene seg for å fortsette med arrangementet på gården. Nå har det altså utviklet seg til å bli en årlig festival for både barn og voksne.

Går over to dager

I fjor ble arrangementet utvidet ytterligere, med program over to dager. Dette ble populært og rundt 70 personer tok turen til Alstadhaug den helgen.

Sundal og resten av arrangørene velger å kjøre samme opplegg i år, hvor det hele starter med en quiz på fredagskvelden og med påfølgende konsert av det relativt nyoppstarta bandet Hjerterøst med frontmann Ingar Arne Aae. Han har tidligere sagt til Innherred at de satser på sjelfulle ballader og rocka låter som skal klistre seg til hjernen.

10 band og artister

Ingar Arne Aae starter også arrangementets andre dag med et barneshow. Deretter er programmet spekket med band og artister frem til arrangementets slutt en time etter midnatt.

–Det er hele ti artister og band som skal på scenen denne kvelden. Vi har vel aldri hatt så mange før. Noen er helt nye, mens andre har vært med siden starten, sier Sundal.

Blant dem som skal opptre er Free Fall som hører til på ungdomshuset. De har vært med på festivalen siden starten. I tillegg kommer den irskinspirerte gruppen Tersen, som består av tidligere studenter i Levanger.

Andre som kan nevnes er Kai Mortensen, The Wee Craig Clan, Geir Engen Band, Ingrid og Sondre, Helena Mathisen Gilstad, Svein Ivar Skjevdal med band, Arild Vårvik og Haltbrekkleret lydstudio og Eivind Bjerksetmyr. I tillegg tropper Kristin Eggen Vårvik opp som festivalkunstner for fjerde år på rad, og stiller ut bildene sine i et stabbur på gården.

Gir overskuddet til ungdom

Arrangøren påpeker at alle artistene stiller opp gratis denne helgen, i tillegg til flere frivillige som bidrar til at dette skal bli en trivelig happening for både små og store. Overskuddet av arrangementet går til tiltak for barn og unge i kommunen.

–I fjor fikk vi inn cirka 8000 kroner som vi ga til et musikkprosjekt ved ungdomshuset. I år gir vi også overskuddet til dem, i tillegg til natteravnene i Levanger. Vi ønsker å fremme musikkinteressen til ungdom, og der er ungdomshuset et kjempetiltak, sier hun.

Kan ikke bli så mye større

Flere av deltakerne kommer med campingvogner og inntar gårdstunets egen festivalcamp under arrangementet. Selv om gårdsfestivalen har vokst de siste årene og utviklet seg til å bli et todagers arrangement, påpeker Sundal at de egentlig ikke har mulighet til å bli noe mye større enn dette. Både på grunn av hensyn til vakthold og mangel på plass.

–Dessuten vil vi at festivalen skal være litt «nedpå», sier arrangøren.