Sent onsdag kveld kom meldingen om at styret i Femmina Internasjonale Filmfestival i Verdal (FIFF) har avlyst årets filmfestival og foreslår for årsmøtet å avvikle selskapet. I meldingen viser styret til økonomiske utfordringer med for lave budsjetter og problemer med å fylle kinosalene i Verdal Kino, som har vært fast tilholdssted. I fjor besøkte 600 personer festivalen, med et budsjett på 250.000 kroner. Samtidig har styret lagt ned om lag 600 dugnadstimer som kollektiv for å arrangere festivalen hvert år. Men nå er det slutt.

- Over tid har det vært sånn at det har vært noen utfordringer med å få publikum til å komme, og vi har strevd med å finansiere festivalen. Vi har vært optimister og fått det til hittil. Men vi ser at det ble for magert i år og også framover, sier styreleder Inger Marie Bakken.

Inger Marie Bakken

Ikke håp om bedring

Styrelederen sier samtidig at styret gjerne skulle ha fortsatt dersom det var lys i tunnelen - noe det ikke var håp om. Styret gikk derfor i fellesskap inn for avviklingen.

- Hva har FIFF betydd for norsk film?

- Det å motivere kvinner til å bli filmskapere er veldig relevant og viktig. I tillegg er det viktig å prøve å vise unger og ungdom viktigheten av å fortelle sine historier gjennom film. Det har vi klart gjennom animasjonsverksteder og filmcamp på videregående skole. Vi håper nå at andre plukker opp tanken om kvinner i film og rekruttering, sier hun.

Kunne ikke flyttes

Styrelederen vil ikke spekulere i om filmfestivalen hadde hatt bedre levekår andre steder i landet. Selskapet var uansett pålagt å arrangere festivalen i Verdal.

- Det henger sammen med vedtektene fra 2004, da FIFF ble etablert. Vedtektene sier at festivalen skal arrangeres i Verdal, som da hadde en ny kino som var størst i Nord-Trøndelag. Det kan ikke endres på. Finansieringen har kommet fra Verdal kommune, fylkeskommunen, Norsk Filminstitutt og Fritt ord, men vi har strevd mye med å få flere private sponsorer. Samtidig har vi strevd med å få publikum til Verdal. Det er vanskelig å si om det hadde vært lettere andre steder, sier hun.