Torsdag 28. september arrangerer Foreningen Norden i samarbeid med Levanger bibliotek, en egen kveld tilegnet den avdøde dikteren og forfatteren Tove Ditlevsen.

Hensynsløst liv

Hun vokste opp sammen med en streng og utilnærmelig mor, en til dels arbeidsløs far og sin eldre bror Edvin i Danmark. Ditlevsen levde et hensynsløst liv, ble født i fattigdom og hadde vanskelig for å slå seg til ro. Hun giftet seg tidlig med en redaktør som trykket et av diktene hennes i tidsskriftet sitt, og ved å la han forsørge henne, så hun muligheten til å bli dikter på heltid.

–Hun hadde flere ekteskap og hennes opplevelser kommer fram i diktene hennes. Hun har også skrevet bøker, og flere av disse er selvbiografiske, sier leder for Foreningen Norden i Levanger og Verdal, Sylvi Fagerheim.

Ditlevsens mest kjente verk er debutromanen De gjorde et barn fortred fra 1941 og Barndommens gate fra 1943.

Humoristiske dikt

Til biblioteket i Levanger kommer skuespilleren Liv Hege Nylund som sammen med André Dyrstad på piano og Aslak Grønn på saksofon skal fremføre flere av Ditlevsens verk.

–Denne forestillingen ble satt opp av Nord-Trøndelag teater tidligere, men har ikke blitt vist i Levanger før, og i og med at det nå er 100 år siden Ditlevsen kom til verden, ønsker vi å markere det, sier Fagerheim.

Arrangørene opplyser at det ikke bare er de seriøse tekstene som blir fremført denne kvelden, men også humoristiske og romantiske dikt. Disse blir presentert på originalspråket under forestillingen i Levanger bibliotek.