Lørdag kveld og søndag kveld har publikum i nærområdet anledning til å få med seg fortellerteateret «På tvert», før ensemblet drar ut på turne. Etter at de har besøkt mange steder i fylket, kommer de tilbake til Levanger en kveld i november.

–Vi er vant med å dra på teaterturneer, men vi har aldri før vært sammen som ektepar på turne, sier Evy Kasseth Røsten (39) og Paul-Ottar Haga (52) som er de eneste skuespillerne i trekantdramaet på scenen.

Samarbeidet fører også til at de blir lenge borte fra barna på seks og sju år, som er hjemme i Oslo.

–Vi har en reservebestemor som er en del av familien, så ungene er i trygge hender. Men jeg gruer meg jo litt for å være borte fra dem så lenge, sier Evy.

Ungdommen lytter

Både Evy og Paul-Ottar har fått sansen for Namdals-dikteren Olav Duun. De er glad for at teatersjef Nora Evensen ønsker å trekke Duuns diktning fram i lyset. De opplever også at ungdommen tar til seg det som Duun har på hjertet.

–På generalprøven hadde vi teaterstudenter og elever fra Sund folkehøgskole i salen. Ungdommene var helt med! De satt helt musestille, fortelle Paul-Ottar.

I går formiddag var det dessuten skoleforestilling for elevene på Verdal videregående skole.

–Hva er det med Olav Duun som gjør at han taler til dagens mennesker?

–Det har noe med måten han skildrer menneskets skjebne på. Han er fabelaktig til å få fram følelsene i mennesket, om stolthet og valgene de gjør. Mennesket er innfløkt, og Duun graver fra denne menneskelige skattekista, sier Paul-Ottar.

Smektende musikk

Teaterstykket «På tvert» er hentet fra en av Olav Duuns første romaner. Historien handler om gutten Danel, som er født med en fot på tvert.

–Hele livet hans går også på en måte på tvert. Det er en tragisk historie, men med et tema som er mellommenneskelig. Den skildrer den keitete kjærligheten som ungdommen vil kjenne seg igjen i. Det handler om stolte mennesker som ikke tør å vise følelser. Det er jo så tragisk, sier Evy og kikker bort på komponist Asgeir Skrove.

–Asgeir har laget så bra musikk! Den er vakker og smektende, og den sitter i hodet når du går ut, sier Evy, som har øvd seg lenge for å venne seg til musikken, så hun ikke begynner å grine på scenen….

Asgeir Skrove forteller at han har hatt en god dialog med regissør Otto Homlung.

–Han har vært tydelig i sin bestilling på at han ønsker musikk som skal ha både variasjon og sammenheng. Musikken blir på en måte med på den mentale reisen, sier Skrove. Han skryter igjen av samarbeidet med Kenneth Aksnes som produserer lyden til forestillingen.

Sammen med publikum

Forestillingen varer bare en times tid, og den har form som fortellerteater. Paul-Ottar Haga synes det er en spennende type formidling.

–Når vi har fortellerteater lager vi en kontrakt med publikum, en slags avtale om at vi skal dra ut på en fortelling sammen! I dette stykket har vi en leken fortellerform, og den blir en sterk kontrast til dramatikken som utspiller seg i det enkelte tablå, sier Paul-Ottar Haga.

Skal spilles 16 steder

Teaterstykket «På tvert» er den tredje produksjonen som lages i det nye teaterhuset i Verdal sentrum.

–Vi er jo et turneteater, og det betyr at i skal ut til folket, sier salgs- og markedsarbeider Stian Johannessen. Han forteller at 16 små og store forsamlingshus skal ta imot Duun-produksjonen når den starter på sin omflakkende tilværelse i slutten av måneden.

–Vi opplever at folk rydder plass i kalenderen når turneteateret kommer! Da må andre ting vike. Som for eksempel på Leka, der det sto på plakaten i butikken: «Trening utgår! Gå på teater i stedet!»

Asgeir Skrove har laget musikk til Duun-dramaet som Evy Kasseth Røsten og Paul-Ottar Haga formidler på scenen. Foto: Marit Veimo
Markedsmedarbeider Stian Johannessen fra Ytterøy holder styr på billettsalget i det nye teaterhuset på Johannes Minsaas Plass. Foto: Marit Veimo