Bakgårdskattene overtar Nerparken neste sommer

Parkdraget blir åsted for Levanger Nye Teaters neste satsing.

Jostein Grande, Odd Magne Bakken og Solveig Salthammer Kolaas kvesser klørne til seks forestillinger av Aristokattene neste sommer.Foto: Tor J. Friberg

Kultur

Levanger Nye Teater satset i fjor stort på Ronja Røverdatter i Munkeby-ruinene.

Nå er de tilbake for fullt med nye planer, og setter opp klassikeren Aristokattene midt i Levanger sentrum med premiere 6. juni neste år.

–Det blir et skikkelig uteteater med premiere under Kulturuka 2018. Vi har jo ikke et eget teaterhus i Levanger, så vi leter stadig etter nye og spennende arenaer å sette opp forestillinger på, sier nyvalgt leder i Levanger Nye Teater, Solveig Salthammer Kolaas.

Med seg i det nye styret har hun nestleder Hilde Brørs, Jostein Grande, Odd Magne Bakken, Randi Sæther Karlsen, Kjellaug Sandnes og Per Arne Eriksen.

Sammen skal de utvikle den nye forestillingen til et nytt uteteater i sentrumsgatene i Levanger – seks år etter at Raud Vinter gjestet torget.

–Det blir et flott «pop-opp-teater» midt i Nerparken, med amfi med ryggen mot torvet, sier Jostein Grande fornøyd.

Sommerpremiere

Forestillingen settes opp i seks forestillinger på ti dager fra 6. juni, med plass til cirka 300 publikummere per gang.

–Finværet har vi allerede bestilt og fått godkjenning på, sier en spøkefull Grande.

Levanger kommune har også godkjent planene, som teaterstyret har utarbeidet i god dialog med kommunen som grunneier av parkdraget.

–Det vil bli en helt egen stemning å sette opp Aristokattene her i parken, med en trehusinspirert scene omringet av bjørketrær og parken. Vi skal også sette opp scenen tidlig i øvingsprosessen, slik at det blir en del av bybildet i perioden før premieren. Det blir dermed ikke ulikt metoden som ble brukt under Raud Vinter. Også da kunne folk ta med seg kaffekoppen og følge med på øvingene, sier Salthammer Kolaas.

Øvingene starter på nyåret, men allerede 25. november arrangerer styret en kickoffsamling på Levanger ungdomsskole for alle interesserte.

–Da samles vi for å gi informasjon om forestillingen og opplegget. Alle som vurderer å bli med på prosjektet, bør da møte opp og melde seg, sier Salthammer Kolaas.

For barn og voksne

Hilde Brørs skal stå for regien på forestillingen, mens Solveig Salthammer Kolaas blir involvert i musikken.

–Vi har ikke spikret detaljene ennå, men det blir levende musikk under forestillingene, sier hun før Jostein Grande skyter inn:

–Det er jo så mye fin musikk i denne oppsetningen!

Rollefordelingene vil skje etter at folk har meldt seg på i slutten av november, og det blir gjennomført prøver i tiden framover for dem som ønsker bærende roller.

–Levanger Nye Teater skal fortsatt bestå av både voksne og barn, siden det er en god modell for oss. Etter kickoffmøtet skal vi se på rollefordeling, musikk og mer til. I denne forestillingen har vi også anledning til å bygge opp flere artige bakgårdskattegjenger som får løpe rundt i parken, sier Salthammer Kolaas og legger til at hun gleder seg stort til å begynne på torgprosjektet.

–Samtidig har vi lagt ned mye tid og ressurser i Munkeby. Der har vi stadig planer om å gjøre flere prosjekter framover, men det blir først fra 2019 og etter at vi er ferdige med Aristokattene, sier hun.

Kjent klassiker

Aristokattene er for øvrig basert på en animasjonsfilm av Walt Disney Productions fra 1970. Tegnefilmen ble en stor suksess internasjonalt, og regnes som Disneys 20. klassiker i rekken av animasjonsfilmer. Handlingen er bygd opp på en historie av Tom McGowan og Tom Rowe. Originalhistorien følger rikmannskatten Duchesse og hennes kattunger, før kattene kidnappes av en butler som vil ha arveoppgjøret etter kattenes eier og må få hjelp av villkatter.

–Målet er å vise at det er mulig å skape noe kulturelt selv uten teaterhus, sier Odd Magne Bakken og støttes av Salthammer Kolaas.