– Jeg har pyntet meg i blått i dag, for jeg vet at Finn Schjøll ofte går med blå briller, fortalte Anne Nordskag under åpningen av arrangementet «Adventsgleder» i Arken.

Anne Nordskag hadde skrevet et lengre dikt for anledningen.

Årets juleglede

Nordskag har i mange år vært styreleder for Verdal frivilligsentral, hun er fylkesleder i Pensjonistforbundet i Sør-Trøndelag, hun styrer på med gammeldans i Tempe bydelshus og er nestleder i eldrerådet i Verdal.

I forbindelse med en konkurranse i Ukebladet Hjemmet, hvor de ba folk tipse om noen som fotjente et vakkert pyntet juletre av blomsterkjendisen Finn Schjøll, var hun blant de foreslåtte av leserne.

–Vi fikk inn veldig mange forslag, og jeg satt sammen med redaksjonsledelsen og sjekket hvert eneste tips. Vi ringte til tipserne, også ringte jeg til Anne. Etter det gikk jeg til redaktøren min og sa «Her har vi henne. Her er årets julegleder». Makan til dame! Det som rørte oss var Annes uselviske engasjement for å skape smil, minner og glede for alle slags folk. Unge, våre nye landsmenn, de som ikke er fullt så unge, de som har dårlig råd og de som har penger nok i massevis. Det spiller ingen rolle for henne, for det handler om å få folk til å komme sammen, smile sammen og snakke sammen. Det er det som gir henne glede, fortalte en journalist i Ukebladet Hjemmet fra scenen da de og Finn Schjøll gjestet Arken.

Veien til suksess

Vel hundre personer hadde tatt turen for å høre hans historier og å se blomsterkjendisen dekorere Arkens store juletre. Ukebladet presiserte også at besøket ville bli dokumentert i form av en reportasje i Hjemmets julenummer.

–Når man ser meg, tenker man at dette er en halvgammel fyr. Det er helt riktig. Pen og rik. Det er riktig det og. Men sånn har det ikke bestandig vært, sa Schjøll da han begynte å lage ulike blomsterdekorasjoner til å ha på bordene i Arken.

–Hvis jeg fant tomflasker før, så tok jeg dem. Fant jeg mat, så spiste jeg det. Så sant det ikke lå et lik ved siden av søppelkassa da. Jeg var født med sølvskje i munnen, alt skulle gå bra, men sånn gikk det ikke. Jeg hadde en dramatisk skilsmisse, det eneste bra med den skilsmissen var hun jeg ble skilt fra. Den store vanskeligheten var at jeg hadde to forretninger som i løpet av kort tid gikk under, at jeg var 30 år og ble outet som homo, og at jeg satt igjen med en gjeld på nesten 200 000 kroner. Det kunne ikke gå bra, fortalte Schjøll.

Vel hundre personer hadde tatt turen til Arken for å se Finn blomstre.

Deretter delte Schjøll sin historie om veien til suksessen og om hvordan han klarte å snu denne tilværelsen. Han rømte fra Horten, fikk seg jobb hos en venninne i Oslo, startet blomsterbutikk og begynte i NRKs Frokost-TV 1987. Han har siden vært å se mange ganger i TV-ruta både med blomsterinnslag og i andre sammenhenger. Han var også med i Skal vi danse i 2006. I dag eier Schjøll elleve blomsterforretninger rundt i landet og har blitt en ettertraktet foredragsholder.

Laila Marie Valberg hadde blomstret topp og blomster i håret for anledningen.

Hentet inspirasjon

Blant dem som hadde tatt turen for å sikre seg innslaget med blomsterkjendisen var Tove Hansen og Arnhild Følstad fra Framverran.

–Det fristet veldig å se Finn da, sier damene.

Er dere interessert i blomster?

–Det er godt å hvile øynene på det ja, sier Hansen.

Er dere tradisjonelle når det kommer til julepynt?

–Jeg henter tips på blogger og i ukeblad, så jeg har laget litt ny dekorasjon i år. Da har jeg tatt en glassvase, sprayet den med kunstig snø, tatt på noen små kunstige juletrær og ei rød folkevognboble ved siden av. Jeg har også laget et stort adventsfat med granbar, julekuler og lys. Det er julepynten i år, sier Følstad.