«The Post» er en historisk dramafilm regissert av Steven Spielberg, med Meryl Streep og Tom Hanks i hovedrollene. På 1970–tallet publiserer The New York Times deler av en gradert rapport angående Vietnamkrigen.

Sårbar for maktmisbruk

Vi blir fortalt historien fra perspektivet til The Washington Post, i hovedsak eieren Katharine Graham, spilt av Meryl Streep, og redaktøren Ben Bradlee, spilt av Tom Hanks. The Washington Post blir etter hvert kastet inn i denne saken da en kilde er villig til å gi over rapporten til dem etter at The New York Times har blitt kneblet av lovens lange arm.

«The Post» forteller en historie om pressens rolle i et samfunn som er sårbar for misbruk av makt. Det er ingen tvil om at dette er minst like relevant nå hvor Donald Trump regjerer i statene og ofte roper «Fake News». Det er også umulig å ikke dra paralleller til Edward Snowden som lekket graderte dokumenter fra NSA i 2013.

Steven Spielberg er en levende legende og en sann mester. Med «The Post» virker Spielberg lysten på å eksperimentere. Modige valg blir gjort, da det hadde vært enkelt å zoome inn på Streep og Hanks og latt de gjøre jobben selv. Dette fører til mange interessante valg i en heller visuelt urisikabel film.

Noen av de lange, uavbrutte scenene får tankene til å gå til geniet Alejandro Iñárritu. Kameravinklene er også til tider uvanlige, og noen av scenene blir filmet på skrått. Enkelte scener er også filmet på nært hold. Jeg som seer skulle ønske at kamera zoomer ut slik at man får mer oversikt.

Det innsnevrende bildet kan gi en nesten klaustrofobisk følelse enkelte ganger.

Manuset er godt skrevet. Karakterene i filmen snakker noen ganger i munnen på hverandre i vanlige samtaler, noe som gjør at filmen får en virkelighetsnær glans.

Vakker musikk

John Williams, kanskje tidenes beste filmkomponist, står for musikken. Williams gjør en elegant jobb i holde seg i bakgrunnen selv om musikken er vakker. Han drar fram følelsene i historien på en subtil og dyktig måte.

Meryl Streep og Tom Hanks er noen av de beste nålevende skuespillerne. I «The Post» er de like makeløse som alltid. Begge gjør en feilfri opptreden. Spesielt Streep skinner i hver scene hun opptrer i. Hun gjør en glimrende jobb i å spille den forsiktige Graham, og det er ikke rart hun er nominert til en Oscar for prestasjonen sin. Det er for øvrig hennes 21 (!) Oscar–nominasjon. Krydret blant disse to stjernene er det også flere fantastiske skuespillere i mindre roller som gjør en flott jobb.

Viktig tema

«The Post» tar opp et meget viktig tema, som er relevant for vår tid, og gjør det på en dyktig måte rent film-messig. Med så mye talentfulle aktører i samme prosjekt er det ikke rart at den har fått en Oscar-nominasjon for beste film. Blir det nok en gang Oscar-suksess for Spielberg, Streep og Hanks? Vi får se.

Terningkast 5.