Både ordfører Bjørn Iversen, teatersjef Ketil Kolstad og kommunalsjef Trond Selseth mener det er en veldig interessant mulighet som har åpnet seg i tolvte time. Coop Inn-Trøndelag har nemlig tilbudt et nytt tomtealternativ: Sørgata-kvartalet, som har vært parkeringsplass siden den gamle bygningsmassen ble revet.

– Vi fikk tilbudet rett før jul, og sant å si var jeg i tvil om det var mulig å komme med et nytt innspill så sent i prosessen. Jeg vil skryte av hvordan teateret tok i mot forslaget, og hvor løsningsorienterte de har vært på kort varsel, sier ordfører Bjørn Iversen.

Må tegnes på nytt

For egentlig var det meste spikret rundt å bygge det nye teaterhuset like utenfor Framgården hvor lensmannen, Coop og lokalavisa holder til. Romplanen er tegnet, og alle formaliteter ordnet. En eventuell flytting til ny tomt betyr at ting må tegnes på nytt. Samtidig gir tomta rett over vegen langt større muligheter enn hva tilfellet var i utgangspunktet.

– Vi vurderte jo opprinnelig to tomtealternativ, både på forsiden av Tindved og plassen ved siden av Framgården. Vi fant ut at det ble for trangt i mot jernbanen, og det handlet også om økonomi da vi gikk for løsningen med å bygge et separat bygg, sier teatersjef Ketil Kolstad.

Større tomt

Nettopp det gjør det enklere å vurdere det nye alternativet. Tomta i Sørgata-kvartalet er betydelig større enn den utenfor Framgården. Men selv om den med sine 1.658 kvadratmeter er 330 kvadratmeter større, er utformingen slik at teaterhuset ikke bare kan bygges akkurat slik det var tegnet i utgangspunktet.

– Det bør likevel være ganske godt overførbart til ny tomt, mener Kolstad.

Den oppfatningen har også arkitektkontoret som har tegnet det nye teaterhuset.

– Vi hadde et møte med Pir 2 den 22. desember. De fastslo at det lar seg gjøre å holde fremdriften og de økonomiske rammene også hvis man velger det nye tomtealternativet, sier kommunalsjef Trond Selseth.

Selv om teaterhuset ved ny plassering må tegnes om, og kanskje noen saler og kontorer plasseres annerledes, vil prosjektet være like stort både i areal og pris. Det er ingen tanker om å endre på planene for en storsal med 228 publikumsplasser.

Kommunen vil gå inn med litt mer penger for å dra ut fordelene med lokalisering tett inntil Minsaas plass, som de eier.

Nye muligheter

Det nye alternativet er både teatersjefens og ordførerens klare førstevalg så langt.

– Det er ingen hemmelighet at tomta utenfor Framgården har sine utfordringer, ikke bare i antall kvadratmeter, men at det er bilveg på begge sider og vi må bygge en inn- og utlastingsrampe. I Domus-bygget er det eksempelvis allerede en slik rampe, begrunner Kolstad.

For teateret kan det også åpne seg muligheter for å ta i bruk deler av Domus-bygget til sin aktivitet. Disse tingene vil arkitektkontoret se nærmere på.

– Siden dette dukket opp rett før jul, er det mange ubesvarte spørsmål, men den umiddelbare tanken er at dette åpner en rekke nye muligheter, sier ordfører Bjørn Iversen. Han ser for seg synergieffekter knyttet til lokaliseringen rett ved Minsaas plass, og aktiviteten både i det gamle Domus-bygget og mulig ny aktivitet i det tidligere postbygget.

Ungdomshuset

Kommunalsjef Trond Selseth trekker frem Jernbaneverkets planer om nye ramper og perronger på Tindved-siden av skinnene, og enda bedre ankomstmulighet til den nye tomta. Dessuten avslører han at kommunen sterkt vurderer å etablere ungdomshus i det gamle Domus-bygget. Kommunen har vedtatt ungdomshusoppstart i 2015, og det begynner å haste med å finne egnede lokaler.

– Domus-bygget kan være en fin plassering, og blir det et teaterbygg vegg i vegg der så gir det rom for å dra nytte av hverandre også i en slik sammenheng, konkluderer kommunalsjef Trond Selseth.

Teaterbygget har byggestart i sommer, og skal stå ferdig på tidlighøsten 2016.