Da er det nemlig klart for nyvinningen «Slåttgraut og gammeldans». Fra tidlig på ettermiddagen selges det god, gammeldags slåttgraut rett ved fylkesveg 72, like før Steinsgropa. Levringslåven, som tidligere i år var teaterscene for Which Witch, blir denne gangen stedet for mat, musikk, dans og godt i glasset.

– Allerede fra tidlig på ettermiddagen kan folk innta lørdagsmiddagen akkompagnert av levende musikk, sier Einar Olav Larsen, som naturligvis selv er en av spellemennene som bidrar.

– Du kan kalle det en jam-session, sier Larsen, og medgir at Slåttgraut og gammeldans kanskje er litt inspirert av det som foregår på samfunnshuset i Sul hver påske.

Dans på låven

Litt senere på ettermiddagen arrangeres det polskurs, som er gratis for barn og nykonfirmanter.

Når det lir mot kveld går arrangementet over i Pøbb og slåttgraut, før det blir fest på låven med gammeldans utover kvelden og de små timer.

– Jeg skal spille med mitt orkester bestående av Kalle Garli, Ronni Garli, Jan Erik Garli og Dag Ståle Larsen, men det dukker også opp overraskelser på spillelista, lover Einar Olav Larsen.

Han håper arrangementet er med på å dra frem den gamle festkulturen, der både unge og gamle hygget seg. Om været blir så bra som det er meldt, vil både spilling og grautspising foregå både inne og ute.

Tungt arbeid

Under onsdagens fotosession med lokalavisa var det en lystig gjeng som mimret seg tilbake til gode gamle dager, med hesjing og påfølgende slåttgraut.

– Aldri hesjing uten slåttgraut. Det kunne være en pause hvor vi satt i graset og drakk kaffe, men når dagsjobben var ferdig, var det alltid slåttgraut, poengterer Trygve Hofstad og Arnulf Haga. Rømmegrøt er forholdsvis kraftig kost, og slåttgrauten var om mulig enda litt tyngre og fettholdig enn vanlig rømmegrøt.

– Men så var også hesjinga tungt arbeid. Helt fra man satte staurene nedi, man surret metalltråden stramt i mellom og til graset skulle henges på, sier Arnulf Haga. I de mest leirefylte jordlagene på jordene i Raset skulle det virkelig kraft til for å få staurene ned i jorda.

Lørdag slipper du slitet, med kan ta med deg kosen og kanskje mimre litt om du har vært med på dette tidligere. Og har du ikke det, finner du garantert noen som har det, og kan gi deg et aldri så lite innblikk.