Dermed tror hovedpersonen at de andre pasientene på institusjonen er hotellgjester, og viser dem til rommene sine. I virkeligheten går den sinnsforvirrede mannen bare inn og ut av sitt eget rom på institusjonen.

Gratis kurs

Det er i korte trekk settingen i en av filmene som onsdag og torsdag er laget under Filmbussens besøk i Verdal.

Ungdommer fra både Levanger, Verdal og andre kommuner deltar på det to dager lange intensivkurset i å lage film. Det hele er gratis, og det er Ungdomsrådet i Verdal som har fått de profesjonelle filmskaperne hit.

– Det er en veldig skummel film, sier Maria Krüger fra Skogn, en av de sju i teamet som har filmet, spilt og redigert sammen dramaet. Alle er med både foran og bak kamera, og på redigeringsjobben.

– Noen jobber mer med det ene eller det andre, men målet er at alle deltakerne på Filmbussen skal lære om hele prosessen fra idé til ferdig film, sier Katja Høgset, dokumentarfilmregissør og medarbeider i Filmbussen.

Lærerikt og artig

Maria hadde egentlig ikke tenkt å på å være med under Filmbussens besøk, men da vennen Sigve Bremer Mejdal meldte seg på ble hun også med. Det angrer hun ikke på.

– Absolutt ikke. Dette har vært kjempeartig, sier Maria Krüger.

I redigeringsrommet når Innherred.no er på besøk, sitter de sammen med Dennis Olsen fra Leklemsåsen i Verdal. Han har tatt på seg litt ekstra ansvar for redigeringen, siden han har drevet litt med det tidligere. Blant annet redigerte han sammen en energidrikk-snutt som var med i musikkprosjektet på skolen.

– Men vi bruker et litt annet program her. På skolen brukte jeg Movie Maker, mens vi bruker Final Cut her. Så det er litt å sette seg inn i, men det går bra. Vi skal jo lære ting her, sier Dennis, som ble litt overrasket over alt utstyret de proffe filmskaperne bruker.

Bakketun-opptak

Til sammen har 18 ungdommer onsdag og torsdag base på Verdalsøra barne- og ungdomsskole for å lære om filmskaping. Opptakene gjøres imidlertid rundt omkring i nærområdet, og deler av psykodramaet er spilt inn på Bakketun folkehøgskole. Samtidig med at de tre andre redigerer sammen noe av filmen, er fire andre ute på nye opptak.

Lars Petter Holmsberg Johansen fra Verdal spiller lege, Sigve Tausvik fra Skogn er hovedpersonen «Frank», mens Linnea Lyng fra Mosvika og Vårinn Andersen Melhus fra Straumen på Inderøya styrer mikrofon og kamera der borte.

– I tillegg til at hovedpersonen tror at han driver hotell, får han etter hvert en overbevisning om at noen jakter på ham. Men det er bare legen, sier Sigve «Frank» Tausvik.

Stor velvilje

På slutten av filmen vil legen gi ham tabletter, noe «Frank» ikke vil ha.

– Jeg vil ikke ha tabletter, jeg vil bare tilbake til skogen min, der jeg bor, sier hovedpersonen i det som altså er et psykodrama fra ende til annen.

– Det er inspirerende å jobbe med de unge filmskaperne. Vi har også opplevd stor velvilje i nærområdet forbindelse med filmingen, og fra Verdal bo- og helsetun har vi fått låne både legefrakker, sykepleieruniformer og intravenøs-poser, slik at filmen skal bli så autentisk som mulig, sier Kristin Dahlen Rogstad, med mastergrad fra Høgskolen i Lillehammer og flere dokumentarfilmer vist på TV2 og NRK på CVen.

De ferdige filmene vises for hverandre torsdag ettermiddag, men alle filmene fra Filmbussens opphold rundt omkring skal vises i mer høytidelig setting med rød løper og premierefest på det helt nye Kimen kulturhus i Stjørdal 8. august.