Kommende lørdag er det 14. oktober, første vinterdag. Slik været er denne dagen, blir det resten av vinteren. Det er i hvert fall hva gamle tradisjoner forteller. I dag klarer meteorologene med ganske stor treffsikkerhet å melde været for mange dager fremover. Men så mye mer enn en uke har de trøbbel med å forutse, selv om tendenser ofte viser seg enda lenger frem i tid.

Til alle tider har enkelte personer prøvd å spå været for måneder og kanskje et helt år, jeg selv inkludert. Min værinteresse stammer helt fra barndommen, da jeg noterte ned temperaturer og vær i en liten bok både før jeg gikk på skolen om morgenen, etter at jeg kom hjem og før jeg la meg om kvelden. Ekstremvær har alltid vært spesielt fascinerende.

Unormalt varmt vær er favoritten, og det gjør meg selvsagt litt stolt over å ha prikket inn den ekstreme tropevarmen i 2014 med klinisk presisjon. Men værspåmannen måtte også legge seg flat - bokstavelig talt - noen ganger.

Verdalingens værspåmann oppstod som et motsvar til Trønder-Avisas værspåmann for rundt ti år siden, og mitt alter ego levde i beste velgående til lokalavisene på Innherred slo seg sammen. Til tross for enkelte sarkastiske og kritiske røster i avishuset, tror jeg fortsatt at treffsikkerheten var minst like god som hos andre spåmenn.

Jeg gikk ikke vitenskapelig til verks. Min greie var å se for meg begivenheter de kommende månedene jeg visste jeg skulle delta på, og bruke bildene derfra til å fortelle om hvilket vær jeg så.

Hva ser jeg for meg i høst og vinter? Først av alt - knallvær den siste helgen i oktober og videre inn i november. Kan vi se 15-tallet på graderstokken den første uka i november? Ja. Den første snøen rundt 25. november. Men den forsvinner i desember. En tørr og mild julaften. Jeg har det på netthinnen.