Petter Northug jr ble døpt Nollthug av Aftonbladets kommentator før ski-vm i Oslo i 2011. Etter to individuelle og ett stafettgull rettet han et aldri så lite stikk tilbake i sesongåpningen i Bruksvallarna høsten etterpå, med nettopp Nollthug på skidressen.

Petter skal være glad for at lysten til å hovere mot ham når han sliter ikke er like stor som hans egen lyst til å sende stikk til alt fra forbundsledelse og landslagssjefer, til lagkompiser og forståsegpåere. Det kunne blitt mye god humor de siste par sesongene, for alle andre enn ham.

Men å gjøre moro på folk som ligger nede er ikke så gøy. Og når sant skal sies, så var det en vesensforskjell på Northugs svenskestikk og det som har kommet de siste par sesongene. Der humoren var det essensielle da han leverte resultater, er de ufarlige svenskevitsene nå byttet ut med humor på venners bekostning.

Ringen er kanskje sluttet. Fra Northugs første stikk mot landslagsledelsen med Krister Sørgård i spissen og sisteetappekonkurrent Tore Ruud Hofstad. Til «humor» mot ikke-vinnende lagkompiser.

Den gangen var han ung og fersk i gamet. Så ble han voksen. Før han nå er blitt gammel og sur. Coop ble i motsetning til landslaget ikke litt ditt. Det ble mest datt. Gode testresultater i dueller med Chris Jespersen, som ikke har gått verdenscup på to år, ble nummer 22 i NM i fjor og var fem minutter bak Martin Johnsrud Sundby i Birkebeinerrennet er nok dessverre ikke den beste målestokken.

Står Northug jr opp i NM eller Planica er det en av de største oppstandelsene på 2018 år. Det er nok av dem som håper, men stadig flere som tviler. Kanskje Tomas, til og med. Hvis navnebror tvileren fra Johannes' evangelium 20, 24-29. Men Johannes prøvde i helgen i hvert fall å være sterk i troen, nå som den gang.

Amen.