– Hadde gymlæreren min bare visst hvor mye jeg hatet cooper-tester på skolen! Jeg hatet å jogge. Når du er stor er slike fysiske aktiviteter smertefulle. En helt annen belastning enn når du ikke er stor, sier Hilde Brørs, som nå har et 40 kilo lettere liv. Hun forteller at livet generelt blir tyngre når man er stor.

– Du er ikke på offensiven. Du tar bilen på korte turer, fordi det er en byrde å gå, sier en slank Hilde Brørs.

Gir slankeoperasjon et ansikt

Når Innherred møter Hilde ett år etter slankeoperasjonen har hun gått ned 40 kilo. Levanger-Avisa fulgte henne til Namsos da hu la seg på operasjonsbenken 10. september 2014. Da veide hun 110 kilo. Allerede en måned før operasjonen, sto Hilde fram i avisen fordi hun ønsket å gi slankeoperasjon et ansikt. Hun hadde hørt om flere som hadde gjennomført operasjonen, og alle har fortalt om at de er fornøyde.

– Så leser du bare det negative i avisa. Jeg vil fortelle og vise hvordan det er. Jeg er ikke et offer, det er ikke synd på meg, understrekte hun i Levanger-Avisa i august i fjor.

Bare noen måneder etter operasjonen var Hilde som vanlig på scenen da Pulverkaffeteateret bød på sin tradisjonelle førjulsrevy. Full av selvironi var nettopp Hildes slanking et hovedtema i ett av innslagene.

– Det er så tabubelagt dette å slite med overvekt. Å være slank og aktiv regnes som vellykket. Det er mange som ikke vil fortelle at de har vært gjennom en slankeoperasjon. Folk må slutte å tenke at operasjon er en lett løsning. Det er omfattende og det er tukling med biologien For meg har det vært viktig å ufarliggjøre det, og jeg har hatt en åpenhet rundt det hele tiden. Folk jeg treffer på butikken kan stoppe opp for å si "så fin du er". I en alder av 45 år er det flott å få slike kommentarer fra folk. Mange tenker kanskje at det ikke er på sin plass, men jeg tror det er bare av positiv hensikt når folk sier slike ting, sier Hilde.

Kikhullsinngrep

Operasjonen hun var gjennom heter på fagspråket Gastric bypass, og er et kikhullsinngrep. Operasjonen innebærer at 95 prosent av magesekken, samt en tredjedel av tynntarmen kobles ut. Magsekken vil da romme cirka 30 millimeter etter operasjonen. Sykehuset Namsos har utført over 900 gastric bypass-operasjoner.

– Jeg kaller det slankeoperasjon, bare for å ikke gjøre det komplisert, sier Hilde.

Seks uker sykemeldt

Etter operasjonen var Hilde sykemeldt i seks uker før hun var tilbake i full jobb ved Inderøy videregående skole.

– Jeg har gått og ventet på komplikasjonene som man vet kan komme. Det eneste jeg kan peke på er at jeg av og til har fått energitap. Den første perioden kunne jeg være utrolig sliten. Jeg hadde lite energi og fikk dårlig samvittighet, for jeg følte det gikk utover familien, forteller hun.

Matgleden har også forsvunnet litt, og Hilde er ikke like ofte på No.39, som hun ofte brukte som et møtested.

– Jeg er mindre ute på restauranter og kafeer. Jeg liker ikke å legge igjen halvparten av maten. Jeg gjør det, men får alltid dårlig samvittighet. Men de gangene jeg er på No. 39, så spør jeg om å få halv porsjon, forteller Hilde.

Slutt på kjerringklær

Sykehuset mener hun vil komme ned litt over 60 kilo. Hilde sier hun allerede er fornøyd som hun er, på 70 kilo.

– Jeg mener jeg har et normalt kaloriinntak i dag. Jeg har fortsatt mye å gå på, men jeg har aldri vært tynn og har heller ikke noen mål om å være 60 kilo, sier Hilde.

Etter et stort vekttap på kort tid, har hun måttet bytte alle klærne i garderobeskapet.

– Minikjoler og stroppekjoler hatet jeg før. Som stor bruker du klær med lite mønster og lite farger. Hvitt brukte jeg aldri, da følte jeg meg som en flodhest.Å kjøpe bikini i størrelse 38 var uvant. Men det er så lettvint å kjøpe klær i mindre størrelser. Nå kan jeg jo handle meg et lite skjørt på Hennes og Mauritz til 49 kroner. Det er fint å ikke være Tjukke-Hilde på 162 centimeter, som må handle alle klær på Zizzi. Jeg følte jeg måtte bruke kjerringklær. , sier Hilde, og forteller at hun ennå ikke helt bekvem med å gå i korte skjørt.

– I sommer tok jeg på meg en kort kjole i zebramønster og høyhælte sko. Det var helt rart og jeg måtte spørre mannen min om det ikke ble for vulgært. Jeg har brukt tid på å kle av meg, og jobber med det ennå. Men det er en befrielse å kaste tunikaen og sykkelbuksa, som jeg alltid brukte under skjørt, sier Hilde.

Lykkelig som liten

Selv om livet nå er lettere på mange vis, var Hilde ikke ulykkelig som stor og hun har hele tiden understreket at det aldri har vært synd på henne. Men hun tør å påstå at hun i dag er lykkeligere.

– Du er ikke lykkelig som feit. Du har for eksempel redsler. Vi har diabetes, hjerte- og karsykdommer i familien. Og når man er for stor så kjennes det i rygg og kne. Som dramalærer kjente jeg belastninger etter å ha stått på betonggolv lenge, forteller Hilde, som heller ikke likte å se bilder av seg selv.

– Før dreit jeg i utseendet. Selv om jeg syntes jeg var fin som tjukk så fikk jeg sjokk når jeg så bilder av meg. Nå setter jeg pris på utseendet på en helt annen måte. Når vi drar på turer, pakker jeg mye klær. Velvære og det å pynte seg har fått en betydning.

I sommer unnet hun og familien seg en to ukers sydenferie.