I desember skal kommunestyrene bestemme seg for hvilke kommuner de skal gå i forhandlinger med for å avgjøre om det blir kommunesammenslåing. I forkant har Levanger Næringsforum og Verdal Næringsforum gjennomført en enkel spørreundersøkelse blant sine medlemmer for å gå dypere inn i hvilke meninger næringslivet har til kommunestruktur og sammenslåing.

- Dette er en del av vår involvering av ulike aktører i prosessen med å diskutere kommunereformen. Slik sett blir dette en del av flere premisser som legges til grunn i det videre arbeidet, sier konstituert kommunalsjef i Levanger kommune, Øystein Lunnan.

Svarprosenten i Levanger ligger på 50 prosent, mens svarprosenten i Verdal ligger på 47 prosent.

Over halvparten

Undersøkelsen viser at 51,5 prosent av de spurte ønsker en sammenslåing mellom Levanger og Verdal. 10,3 prosent ønsker å utvide sammenslåingen til Levanger, Verdal og Inderøy. 11,3 prosent mener at Levanger, Verdal og Frosta bør slå seg sammen, mens 15,5 prosent mener at alle fire kommuner bør slå seg sammen. Bare 11,3 prosent av de spurte ønsker ingen endring i kommunestruktur. Ingen ønsker en liten sammenslåing av kun Verdal og Inderøy eller kun Levanger og Frosta.

- Undersøkelsen viser at aktørene i næringslivet er rimelig godt informert om hva reformen omhandler, og at de i mindre grad er avhengige av en reform økonomisk. Likevel vil flertallet anbefale sammenslåing, sier Lunnan.

Størst innen bygg

Undersøkelsen deler også svarene opp i hvilken bransje svarene kommer fra. Der viser konklusjonene at tre av fire innen bygg og anlegg ønsker en sammenslåing av Levanger og Verdal. To av ti innen industribransjen ønsker ingen endring i kommunestruktur, mens tre av fire i samme bransje ønsker Levanger og Verdal i en felles kommune.

Deltakerne i undersøkelsen svarer også på hvilke forhold de legger mest vekt på når de tar standpunkt til de ulike alternativene. Der svarer 59,2 prosent at de vektlegger «Sterkere kraft i regional utvikling». I svaret med flere alternativer får svaret «Kommunene passer godt sammen med komplementært næringsliv» samme oppslutning, mens svaret «Stordrift gir kvalitet og fagmiljø i kommunale tjenester» oppnår 42,9 prosent.

Nesten en av to deltakere, 47 prosent, svarer også at kommunestrukturen har betydning for verdiskapningen i sin bedrift i størrelsesgraden fire til seks på en skala fra én til seks.