Året var 1991, og den tredje sesongen av spørreprogrammet 5 på startet den 15. februar på NRK. I det første programmet var fylkesvinneren fra Nord-Trøndelag ett av lagene, fra Vinne skole.

Fikk reise til Oslo

Etter å ha vunnet fylkeskonkurransen som gikk i distriktsendingen på radio, fikk firkløveret Anne Segtnan, Petter Alstad, Bjarte Bergstrøm og Heidi Alstad være med videre når konkurransen fortsatte på TV.

– Det var kjempestort. Vi fikk reise til Oslo. Programmene ble spilt inn på Marienlyst. Siden vi gikk videre, ble det flere turer til hovedstaden også. Det var en fantastisk opplevelse, minnes Segtnan.

Spør ikke hvordan Innherred.no plutselig kom på å lage en sak om gamle 5 på-deltakere. Verdalingen.no laget en sak da NRK lanserte et Norge Rundt-arkiv for ganske nøyaktig ett år siden. NRK legger kontinuerlig ut nytt gammelt materiale fra sitt enorme arkiv - fritt tilgjengelig - og de aller fleste 5 på-programmene er digitalisert og ligger ute.

Tok til seg lærdom

Segtnan forteller at klassevennene forbredte seg veldig godt før alle konkurranserundene både på radio og TV. De fire som utgjorde Vinne-laget er i dag alle velutdannede, uten at Segtnan tør gi 5 på hele æren for det. Men de lærte mye underveis.

– Vi pugget og pugget. Mange forskjellige tema. Det sitter fortsatt, sier 5. klassingen i 1990/91, som passer på å skryte av lærer Tor Kaspersens enorme engasjement.

Ble kjendiser

TV-opptredenene gjorde at 11-12-åringene ble kjente fjes i lokalsamfunnet for snart 25 år siden. Til tross for at internett og Facebook-deling var ukjente begrep, fikk folk med seg at de var med.

– Når vi gikk i Øra-gatene ble vi gjenkjent. Alle så jo 5 på. Det var ikke så mange kanaler å velge i på den tida, sier Anne Segtnan.

5 på ble sendt på NRK fra 1989 til 1996. I 1995-utgaven var for øvrig Verdal juniorspellmannslag med og opptrådte i forbindelse med noen av oppgavene de deltakende lagene i 15. mai-sendingen fikk. I vår lille leting fikk vi også med oss at Trønder-Avisas journalist Johan Prestvik er blant de tidligere deltakerne, samt teaterkvinnen Mildri Ryan.

Kom til semifinalen

Vinne-laget i 1991 gikk videre fra innledningen til kvartfinale, og videre til semifinale. Der ble det stopp etter at lagene fra Hovinhøgda skole i Akershus og Brattås skole i Vestfold ble for sterke.

– Hele klassen fikk være med nedover til den første runden, og så tror jeg det bare var vi på laget som reiste de to andre gangene. Men vi vant en pengepremie for innsatsen da, og den gikk til klassetur for alle sammen, sier Anne Segtnan - som i dag jobber som prosjektleder og inkubatorleder i utviklingsselskapet Proneo.