Det er stille og folketomt i Nidaros Domkirke. I lavsesongen, fra september og til nyåret, er den enorme kirken og landemerket i Trondheim stengt for publikum etter klokken 14 på hverdagene.

Men, det er først da kirken egentlig våkner til liv i disse dager. Det er da en delegasjon fra Åsen entrer det gotiske, storslåtte byggverket med all verdens verktøy, arbeidslyst og en nesten avglemt håndverkstradisjon. I hvert fall sett med norske øyne. Br. Torkildsen Orgelbyggeri AS fra Åsen er nemlig i disse dager i sluttinnspurten på å bygge opp det enorme kororgelet i Nidarosdomen.

– Når du er her alene på kvelden og det smeller i en dør du ikke trodde var åpen, da skal det litt ekstra til for å gå opp disse smale trappene og sjekke det ut, sier Jann-Magnar Fiskvik og ler idet han går opp de siste, skrå trappetrinnene i den smale trappa opp til andre etasje i domkirken. Det er nemlig ingen hemmelighet at domkirken etter sigende skal ha «besøkende» av mer overnaturlig art til ymse tider på døgnet.

Innspurt

Han er daglig leder i Br. Torkildsen Orgel-byggeri AS i Åsen. Store deler av 2015 har han og hans ansatte brukt på å bygge opp et splitter nytt kororgel i Nidaros Domkirke. Nå er de i innspurten av byggeprosjektet, og merker at det er hektisk å rekke over all finpuss mot de sene nattetimer i dagens andre skift.

– Vi må være effektive, men det skal gå. Vi rekker det vi skal i tide før innvielsen, sier Jann-Magnar og går i gang med å finjustere stemmene på spillebordet.

– Hallvard! Bassen e' feil. Fiss og giss, og… Næi, vent, æ e amatør'n!, sier han med henvisning til seg selv og en justering på spillebordet han hadde glemt.

Så går turen igjen opp de smale trappene til det trange siderommet i 2. etasje for å justere rørstemmene ytterligere blant en flere timeters lang arbeidsbenk med verktøy. Ingenting overlates til tilfeldighetene, og hele orgelet er bygd inn bak vakre trepanel. Slik bevares både orgel-piper, lyd og mer til i utallige år.

29. november skal kororgelet formelt bli innviet i domen. Først med lysmesse for første søndag i advent. Deretter med en egen innvielseskonsert på kvelden, for å virkelig sette i gang feiringen av orgel-byggingen.

– Det tas i bruk en egen liturgi for innvielsen av orgelet under messen. Det blir veldig bra, sier orgelfaglig prosjektleder Per Fritjov Bonsaksen, som har koordinert orgelutbyggingen i domkirken.

Godt samarbeid

Det er for øvrig samme mann som sto bak prosjektledelsen da det nye orgelet i Levanger kirke ble bygget, samt orgelet i Steinkjer kirke.

– Også der samarbeidet jeg med Br. Torkildsen Orgelbyggeri AS. De aller fleste av oss har enten vært i en kirke eller passert en kirke hvor Torkildsen har bygget orgelet, stått for restaurering eller vedlikehold. Det er bare nesten ingen som er klar over det, sier han og roser orgelbyggerne fra Åsen opp i skyene.

– Det er også verdt å få med seg at de bygger rørstemmene selv hjemme i Levanger. Det er det nesten ingen andre som gjør, da de bestiller det via andre underleverandører. Det gjør dette bygget ekstra spennende å følge, sier Bonsaksen.

Han har også 35 år som organist og domkantor i Nidaros domkirke bak seg, før han nå bruker deler av pensjonisttilværelsen på å gi domen et nytt kor-orgel.

– Det er dette orgelet de fleste vil oppl-eve i hverdagen, gjennom gudstjenester og for menigheten, sier han.

Stor hendelse

Det nye kororgelet blir «hverdagsorgelet» i Nidarosdomen. Det på ingen måte en liten eller enkel konstruksjon. Orgelet fyller hele langsiden i sin del av sakristiet i 3. etasje, som ruver over menigheten.

I motsatt side av domen står Steinmann-orgelet, som er domens hoved-orgel. Med det nye kororgelet på plass, med elektrisk overføring til pipene, kan de to orgelene synkroniseres og spilles sammen i arrangementer der hele domkirken brukes. I tillegg har domen et barokkorgel, som sto ferdig renovert i 1994.

– Det var ikke mulig før, da lyden og sangen ikke gikk gjennom hele rommet. Nå kan musikken og lyden være lik i hele domen, sier Bonsaksen fornøyd.

Det er ingen tvil om at han gleder seg på det, og roser Åsen-bedriftens kompetanse.

– De slo ut alle i anbudsrunden. Det var mange anbydere i første runde før pre-kvalifiseringen. Til slutt sto det fire selskaper igjen, men Torkildsen leverte de beste forslagene. I tillegg har de kjennskap til domen, fordi de har vedlikeholds-oppdrag på Steinmeyerorgelet.

Når alle andre har gått hjem, går en liten gruppe menn på jobb i Nidarosdomen hver kveld. I ro og mak bygger de domkirkens splitter nye kororgel, som skal plasseres i søndre triforium i høy-koret. Orgelet er ingeniørkunst og fin-mekanikk av høyeste klasse, med sine to manual og pedal, elektrisk traktur (forbindelsen mellom spillepult og pipeverk) og registratur. Orgelet er nå under ferdigstillelse, etter en hektisk innspurt om kveldene.

Hele prosjektet med ombygging av Steinmannorgelet og oppbygging av et helt nytt kororgel har en total kostnadsramme på 53 millioner kroner. Det omfatter også tilpasninger av anlegg rundt orglene, samt utskiftning av hele det elektriske anlegget i domkirken.

Nye prosjekter

Det blir likevel ikke tid til å hvile på lauvbærene etter at kororgelet står ferdigbygd og musikken klinger perfekt gjennom det anerkjente landemerket i trønderhovedstaden. Så fort oppdraget i Trondheim er over, vil forberedelsene til byggingen av det nye orgelet i Sakshaug kirke på Inder-øy begynne for fullt. Det medfører en lang arbeidsperiode på Inderøy.

Br. Torkildsen Orgelbyggeri AS er Norges eldste orgelbyggeri, og stammer helt tilbake til starten i 1882. Da startet instru-mentmaker Iver Torkildsen selskapet sammen med sin yngre bror Peder. Sammen bygde de pfysharmonika, harmonium og husorgel, og leverte over 2000 instrumenter fram til 1914.

I tillegg til å bygge nye kirkeorgler, er Br. Torkildsen kjent som en utmerket restauratør av gamle orgel. I dag er de kjent som en av Nordens fremste i bransjen, mens de ofte går ubemerket hen blant oss andre.

Restaurerings og rekonstruksjons-arbeid kan kreve ekstreme handverksferdigheter. Ofte må nytt treverk må felles inn eller tilføyes gammelt treverk. Selv i tilfeller der det kan være mye enklere å lage alt helt nytt. Originalsubstansen skal bevares så godt som mulig.

Jann-Magnar Fiskvik er daglig leder i firmaet. Frolingen startet i orgelbyggerlære i selskapet allerede i 1976, etter å ha fullført mekanisk yrkesskole. I skole-feriene hadde han vært innom harmoniumfabrikanten Isaksen og Renbjør, og tok interessen videre i Åsen-bedriften. I dag er han daglig leder og hovedansvarlig for teknisk kontruksjon, noe som i dag skjer med datastyrte programmer. Siden 1991 har han også vært med i komiteen for utarbeiding av prøveforskrifter og i den nasjonale prøvenemnda for den offisielle orgelbyggerutdanningen i Norge.

Familiebedrift

Nils Günther Torkildsen (33) er sønn av Nils Harald Torkildsen, og er 4. generasjon i familiebedriften. Han fattet også tidlig interesse for håndverkerfaget, og begynte i orgelbyggerlære i bedriften i 2003. Han kombinerte det med musikk-interessen ved å studere ved Institutt for musikk ved NTNU. Han tok svenneprøven i 2008.

– Interessen har alltid vært der for min del, sier han og innrømmer at orgelbygging trolig lå i genene fra fødselen av.

– Det er dager der ingenting fungerer og en tenker at det hadde vært enkelt med en bankjobb istedet. Men så finner man ut av det, og man trives godt igjen, sier han.

Det spesialbygde kororgelet «fra Åsen» blir formelt innviet med en egen innvielseskonsert i Nidaros domkirke 29. november klokken 20 av domkantor Magne H. Draagen og flere andre musikalske gjester.

– Det har vært utrolig gøy å følge Torkildsen-gjengen gjennom denne opp-byggingen. Dette er det første stororgelet som er bygd opp fra bunnen i Trondheim på lange tider, og da er det ekstra artig at det er Nidarosdomen som får det, sier orgelfaglig prosjektleder Per Fritjov Bonsaksen.

NØYE: Jann-Magnar Fiskvik dobbel- og trippelsjekker hver tone på det nybygde kororgelet i Nidarosdomen ved finpussen før den store innvielsen neste søndag.