Denne uka og trolig neste uke også, er en slags borerigg på oppdrag i Verdalselva.

– Det dreier seg rett og slett om en veldig tidlig fase i arbeidet med ei ny bru for E6. Da må det gjøres grunnundersøkelser, forteller leder for berg- og geoteknikk i Statens Vegvesen Region Midt, Per Olav Berg.

Midtdeler-planer

Det ble i 2012 bestemt å bygge midtdeler mellom Fleskhus og Boby'n i Verdal. I fjor høst konstaterte vegvesenet at det ikke var penger i budsjettet før tidligst i 2018. Da hadde det akkurat vært en dødsulykke på strekningen, den andre på drøye tre år.

Etter videre undersøkelser er det klart at midtdeler ikke kan settes opp på dagens E6-bru over elva. Det er dessuten avdekket at brua under alle omstendigheter må byttes ut i løpet av 10-15 år.

– Det arbeidet som gjøres denne uka er et grunnboringsarbeid, for å finne ut hvor det er best å plassere ei ny bru. Det er et krevende arbeid. Det bores opptil 60 meter ned i grunnen, forteller planprosjektleder Bernt Arne Helberg i Statens Vegvesen.

Finansiering gjenstår

Det er foreløpig ikke satt av penger til ny bru over E6 heller. Men brubygging blir nå en del av midtdelerprosjektet, noe som kan fremskynde byggingen. Noen lovnad på når ei ny bru vil bygges, kan imidlertid ikke Helberg gi.

– I beste fall om noen få år, men det kan også ta lenger tid. Byggeperioden vil være på cirka ett år, sier han.

Den lange byggeperioden gjør at brua trolig ikke blir bygd akkurat der dagens bru står, men litt lenger oppstrøms elva. Da kan byggearbeidet pågå uten at E6-bilistene må kjøre om Verdal sentrum.

Ikke gangveg på brua

– Hva med en gangveg over brua for fotgjengere og syklister på veg fra og til Ørin og Trones?

– Det er et innspill vi har fått. Men en veg med midtdeler skal ikke ha gangveg ved siden av. Så det ligger ikke inne i planene, sier Bernt Arne Helberg.

Han utelukker riktignok ikke at det kan la seg gjøre å bygge ei anna bru som kan tjene dette formålet, når det først arbeides på stedet.

– Også det blir imidlertid et kostnadsspørsmål, der kanskje kommunen også må inn i bildet siden det dreier seg om en forbindelse mellom deres utfartsområder.