Det er tilbakemeldingene Ingeborg Ornæs har fått. Hun er overlege ved gynekologi, føde og barsel ved Sykehuset Levanger. Da fastlegene i Røstad legesenter skulle etablere seg i det nye Innherred helsehus ønsket de å ha med seg en fastlege. Dermed ble gynekolog Ingeborg Ornæs spurt og tar imot pasienter hver onsdag.

Hun forteller at det ikke bare var forespørselen fra fastlegene som fikk henne til å åpne det private gynekologtilbudet.

– Mange har sagt at det skulle vært et privat gynekologtilbud i Levanger og mange reiser til Trondheim for dette tilbudet. Det er mange som ikke har lyst til å dra til fastlege for å ta en gynekologisk undersøkelse. På sykehuset kan køene bli lange for pasienter som lik så gjerne kunne brukt fastlegen sin, forteller Ornæs.

«Jeg kjenner fastlegen for godt»

Dermed er det ifølge Ornæs mange kvinner som venter for lenge med å foreta gynekologiske undersøkelser.

– Å ta celleprøve er noe mange ofte venter for lenge med, sier hun.

– Hva er grunnen til at folk ikke vil bruke fastlegen?

– Jeg kan ikke forklare hvorfor, men jeg har fått mange snedige tilbakemeldinger som «jeg kjenner fastlegen for godt», «fastlegen er en mann» og «jeg har aldri vært hos fastlegen før». Utlendinger er veldig uvant med å bruke fastlegen til GU-undersøkelse. I andre land er det mer vanlig å gå til privat gynekolog.

3D ultralyd

Og selv om Ornæs hittil bare har hatt to dager åpent, har det vært stor pågang. Første åpningsdag var 6. januar. Da ble timene fylt opp. I går hadde hun kun to ledige timer.

– Det er mye generelle gynekologiske undersøkelser. Noen driver med privat behandling for fertilitet. Noen vil ha tidlig ultralyd, noe sykehuset ikke gjør. De som er 18 uker på vei har stort sett krav på ultralyd. Det er mange som før den tid vil vite hvor langt de har kommet i svangerskapet og om det er liv i magen, forteller Ornæs.

Hun har også 3D ultralyd, men tar ikke ultralydbilder i 3D av foster.

– Det handler om at jeg ikke har hatt nok trening på det. Jeg bruker 3D ultralyd mest på livmor med tumor eller strukturelle avvik, sier Ornæs.

Den eneste i Levanger

Hun er eneste gynekolog i Levanger med privat tilbud.

– Jeg tror faktisk jeg er eneste i Nord–Trøndelag. Jeg vet det sitter noen gynekologer i Namsos, men de jobber som fastleger, sier Ingeborg Ornæs.

For å få time hos Ornæs kan man bestille direkte eller man kan få en henvisning fra fastlege.