Onsdag 13. januar arrangerte eierne av Falstad Nedre og Ekne idrettslag et felles, åpent informasjonsmøte for alle interesserte. Målet var å inkludere lokalbefolkningen i de store planene for 2016 i og rundt storeiendommen Falstad Nedre. Der er flere storsatsninger under planlegging eller utførelse, og mye vil skje i tiden framover.

På gårdstunet skal det nå bygges et nytt senter med egen kafé, lokaler for kurs og konferanser, klatrevegger, gårdsbutikk og nytt sauefjøs.

- Vi startet på utbyggingen av kafébygget i fjor høst, men byggingen ble noe forsinket på grunn av arkeologiske undersøkelser. Nå skal byggingen starte for fullt, trolig om en ukes tid, sier Sundal.

Tanken er å knytte gårdsdrift nærmere til aktivitetstilbud til brukerne av Mestrings- og læringssenteret, også rettet mot det nye saueholdet og gårdsbutikken, samt kafeen. Det planlegges også et eget leilighetsbygg på gårdstunet, for å huse brukere

Flere tilbud

Det foreligger mange og store planer for å videreutvikle området rundt Mestrings- og læringssenteret og gården Falstad Nedre for framtiden med flere tilbud og mer næring og aktivitet. Området rundt gården er nå både opplevelsessenter og bolig-, omsorg-  og behandlingstilbud med døgnbemannede omsorgsboliger. Blant prosjektene er å utvikle skogsområdet tilhørende utmarka som et rekreasjonsområde for hele året.

Det startes nå også opp skogsdrift og beiting i egen utmark.

- Bakgrunnen for endringene er at Falstad Nedre har næringsinteresser i utmarka – både til beiteareal for sauer og for sitt opplevelsessenter. Vi har ikke beiterett i Skogn/Grønningen-området, og gårdens sauer må dermed ha sommerbeite i egen utmark på Ekne, sa Sundal i møtet, ifølge møtereferatet publisert på Ekneinfo.com.

Satser på Torvmyra

Det prosjekteres nå også en ny hytte på Torvmyra, som driverne selv håper kommer på plass sensommeren i år. Det kommer også opp informasjonstavle på Torvmyra og de to andre koiene tilhørende gården skal restaureres og tas i bruk.

Ekne IL har søkt Gjensidigestiftelsen om støtte til å ruste opp Torvmyraområdet til et enda bedre turområde. Prosjektet  gjennomføres i samarbeid med Falstad Nedre, som er grunneier. Dårlig vær førte til utsettelser av utbyggingen, men målet er nå å ferdigstille arbeidet innen utgangen av mai. Fristen settes for å oppfylle kravene til støttemidlene.

- Vi har et veldig bra samarbeid med Ekne IL om å utvikle turområdene. Blant annet skal vi gruse opp stier til Torvmyra av hensyn til handikappede. Vi skal også bygge noe rart på toppen, men det blir ikke en gapahuk. Bygget lages nå av en arkitekt, og vi tenker utenfor boksen med dette prosjektet i likhet med på andre ting vi driver med, sier Sundal fornøyd.

80 årsverk

Ifølge Sundal sysselsetter de cirka 80 årsverk per i dag, og rundt 40 årsverk benyttes på Falstad Nedre. Informasjonsmøtet trakk rundt 25 tilhørere onsdag, og planene ble godt tatt imot av publikum, ifølge Sundal.

- Vi er glade for at bygda har et eierforhold til området. Det har tidligere tilhørt staten, så det ville vært vanskelig for oss å være grunneier uten et godt samarbeid. I så måte er holdningen til idrettslaget utrolig bra, sier Sundal.

Falstad Nedre skal satse på gårdsbutikk, kafé, klatresenter, sauedrift i nytt sauefjøs og mer til. Foto: Arcon Prosjekt AS