Siv Jensen innledet SMB-dagen i Trondheim tirsdag. Arrangementet er en konferanse for eiere, ledere og nøkkelpersoner i små og mellomstore bedrifter, og arrangeres av Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

I sin innledning snakket finansminister Jensen om utfordringene i 2015 og oljenedgang, men la også vekt på de mindre kommunene og småbedriftene.

- Vi har lagt bak oss et krevende år. Folk mister jobben og bedrifter utfordres, særlig på Sør- og Vestlandet. Samtidig får vi positive tall fra mange fylker som ikke er rammet av nedgang i oljeindustrien, sa finansminister Siv Jensen under innlegget på SMB-dagen i Trondheim.

De små er viktige

Hun poengterte så at 99,5 prosent av alle norske bedrifter har færre enn 100 ansatte og 93 prosent av norske bedrifter har færre enn ti ansatte. Hun mener derfor at småbedriftene er avgjørende for næringsveksten.

- En gründer i Trondheim kan ikke i samme grad hente egenkapital i det internasjonale kapitalmarkedet som et internasjonalt konsern. Småbedriftseieren i Levanger er avhengig av lokale investorer, sa hun i talen.

Ønsker

Hun ønsket seg også mer oppdrett, reiseliv, miljøteknologi og andre vekstnæringer.

- Omstilling er ikke lett. Det krever aktører som tør ta nye valg. Norsk næringsliv har gjennom mange år vist seg omstillingsdyktig ved at en har greid å gjennomføre fremtidsrettede og lønnsomme omstillinger.

Norge ligger langt fremme. Vi har dyktige gründer og gode bedrifter i mange næringer, fra teknologi til fisk. Men mange gjør det vondt å miste jobben. Det er da vi må lene oss enda mer framover.