Til sammen var det 1750 lovbrudd i de to innherredskommunene i fjor, 140 færre enn det var i 2014. Lovbruddene fordeler seg svært jevnt mellom de to kommunene.

– Vi skal være forsiktige med å fastslå årsakene til at utviklingen er slik, men vi tror det er gjort mye riktig de siste årene, sier Verdal-lensmann Knut Olav Røstad.

Må ikke tolkes rått

I Verdal var det nedgang i tallet på registrerte vinningstyveri, narkotikalovbrudd og trafikksaker. Til gjengeld var det en liten økning i saker som omhandlet økonomi og sedelighet. Også i Levanger ble det registrert mindre vinningskriminialitet og narkotika, og det var dessuten en nedgang i sedelighetssaker. Økonomisk kriminalitet gikk opp også der.

– Det kan være store prosentvise endringer, men tallene er så små at det er vanskelig å konkludere om utviklingen. Antall saker innenfor hvert felt avhenger også av prioriteringene i politiet, så det gir ikke veldig stor mening å sammenlikne tall fra år til år på den måten. At det er stor nedgang i registrerte narkotikalovbrudd betyr ikke at det er mindre narkotika i omløp på Innherred, illustrerer Levanger-lensmann Anne B. Ulvin.

Hun er dessuten sikker på at det er store mørketall på vold i nære relasjoner og sedelighet.

Tett samarbeid

De strategiske valgene som ble tatt før fjoråret, var spesielt å bekjempe kriminelle nettverk, å øke kvaliteten på arbeidet med familievold, å begrense alkoholskader blant ungdom og tilgjengelighet og beredskap overfor publikum.

– Jeg vil si vi har lyktes med det tverrfaglige samarbeidet. Det jobbes godt med forebygging, og da er vi helt avhengig av tett dialog med en rekke ulike instanser, sier Knut Olav Røstad.

Han trekker særlig frem felles SLT-koordinator for Levanger og Verdal, Anette Tiller Skjervø, som en viktig ressurs i dette arbeidet. SLT står for «Samordningsmodell for lokale forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet».

– Vi har ukentlige møter med rustjenesten, og jevnlig kontakt med barnevern og ungdomskontakt. Vi har et politiråd, som er kjempeviktig, og en ressursgruppe under det. Der snakker vi med blant annet kommunal ledelse, næringsliv, ungdomsråd og ungdomskontakt, sier Røstad. Han berømmer også de kommunale kriseteamene, som politiet jobber tett sammen med både i enkeltsaker og støre krisesituasjoner.

Gir resultater

Resultatene fra fjoråret viste at politiet i Levanger og Verdal klarte å korte ned saksbehandlingstiden i barne- og familievoldssaker. Arbeidet for ansvarlig alkoholhåndtering har lyktes, i godt samarbeid med skjenkestedene.

– Tidligere satt vi mer på hvert vårt bord. Nå snakker vi sammen, og prøver å være i forkant. Det å ha en SLT-koordinator i dette arbeidet er nyttig, poengterer Anne B. Ulvin.