En stappfull sal med spente lærerskolestudenter møtte opp for å møte stortingspresident Olemic Thommesen på Campus Røstad ved Nord Universitet torsdag formiddag. Thommesen møtte opp med et foredrag med tittelen "Demokrati, deltakelse og tillit", og slo raskt fast at nordmenn raskt glemmer hvor godt og trygt demokrati vi har.

- Jeg har nettopp vært på et tredagers besøk i Ukraina og besøkt deres parlament. Det er noe helt annet enn i Norge, med store diskusjoner i salen og skikkelig fres, sa han.

Heldig

Han innrømte også at det er trolig mye enklere å styre stortingspolitikerne i Norge - slik han gjør.

- Det vi tar for gitt som helt vanlige demokratiske funksjoner, det mangler mange andre land. De har ikke vårt gode demokrati, sier Thommesen til et lydhørt publikum.

Thommesens besøk var relativt kortvarig, men han rakk en tur innom skuespillerutdanningen i Verdal. Teater ligger nemlig i blodet hans, slik Nord-rektor Bjørn Olsen også påpekte i sin innledning.

- Det alle kanskje ikke vet er at stortingspresidenten har vært aktiv i teater, som skuespiller, regissør og forfatter, sa han og hintet til at Thommesen trolig ville kjenne på sine teaterrøtter under Verdalsbesøket.

Turné

Etter Nord-besøket, gikk turen videre til Backlund restauranter for stortingspresidenten, som spiste lunsj sammen med blant annet varaordfører og fungerende ordfører Alf Magnar Reberg. Deretter gikk turen videre nordover, til besøk i blant annet Steinkjer.