Tirsdag i denne uka var forhandlingsutvalgene i Verdal, Levanger og Frosta samlet i Levanger for å drøfte en mulig intensjonsavtale om kommunesammenslutning.

Rundt bordet satt de tre ordføreren Bjørn Iversen, Robert Svarva og Trine Haug, samt en del andre sentrale folkevalgte i kommunene. De tre rådmennene deltok også i møtet. De ble enige om et tidsløp som innebærer at det blir en travel vår, og mange møter fram mot slutten av mai.

– Målet er at intensjonsavtalen skal være klar til påske, slik at den kan offentliggjøres og kommuniseres i god tid før rådgivende folkeavstemning 23. mai. Det tas sikte på forhåndsstemming fra 1. mai, og at opplegget for folkeavstemning legges så tett opp til valglovgivningen som mulig. Frosta har vedtak om at stemmerettsalderen settes til 16 år ved folkeavstemningen, mens Levanger og Verdal ikke har avklart dette, går det fram av oppsummeringen fra møtet.

Det kommunene er enige om er den videre prosess, og at spørsmålet til sist skal avgjøres i en rådgivende folkeavstemning. Når det kommer til selve innholdet spriker det mer. I Verdal har kommunestyret vært tydelig i sitt vedtak om at de mener Verdal kan bestå som selvstendig kommune. De vil likevel gjennomføre forhandlinger med Frosta, Levanger og Inderøy for å få opp et alternativ. Levanger kan tolkes som de er litt mer lystne på en sammenslåing.

Frosta har flere valg

På Frosta har de så langt satt opp dørene både mot kommunene rundt Stjørdal og mot naboene i nord. Ordfører Trine Haug sa i tirsdagens møte at ambisjonen er å finne ut hvor de skal gå i god tid før en rågivende folkeavstemning i mai. Frosta vil ikke skrive under to intensjonsavtaler. Inderøy har på sin side allerede meldt seg ut av forhandlingene. De ønsker å bestå som i dag.

Kostbar skilsmisse

Innherred samkommune kompliserer dette bildet. Den skal avvikles fra 1. januar 2020. Det kan bli en svært kostbar skilsmisse om dette blir gjort slik at alt samarbeid mellom Verdal og Levanger blir avviklet. Kommunene har spart store pengebeløp på samarbeidet i samkommunen. Det kommer fram i rapporten som samkommunestyret fikk presentert da de var samlet i Levanger sist torsdag.

I samkommunen er det samlet sju ulike tjenesteområder. Vi snakker om alt fra brann og redning til lønn og IKT, samfunnsutvikling og servicekontor. 125 årsverk i Verdal og Levanger utfører i dag en jobb i samkommunene. Hvis disse oppgavene skal flyttes tilbake til de enkelte kommuner er det beregnet at det trengs 172 årsverk for å gjøre den samme jobben. Vi snakker årlig om 32 millioner kroner i utgifter til lønn og sosiale kostnader. I tillegg kommer andre kostnader, så samlet sett antydes det opp 50 millioner kroner som må dekkes inn.

En kommunesammenslåing i Verdal eller Levanger er den enkleste måten å bli kvitt denne potensielle kostnadsveksten, da oppgavene kan fortsette som i dag. I rapporten skisseres andre ulike modeller for å fortsette helt eller delvis med samarbeidet, for å holde kostnadene nede og drive den samme tjenesteproduksjonen.

Må utrede mye

Forholdet til samkommunen og hvordan den kan avvikles, er et av spørsmålene som rådmennene også skal utrede i forbindelse med intensjonsavtalen som nå skal utarbeides. Det er rådmennene som har fått ansvaret for å skissere innholdet i intensjonsavtalene.

– Det blir tøffe tak. Vi har lagt opp til et stramt skjema – for å bruke skøytespråket, men dette skal vi få til, sier levangerrådmann Ola Stene.

Videre forteller han at innbyggerinvolvering blir viktig, og at de ønsker å bruke både sosiale medier og folkemøter, for å holde folk oppdatert.

Neste møte for forhandlingsutvalget er 19. februar på Frosta. Her skal utvalget også ta stilling til om det skal gjennomføres en innbyggerundersøkelse i løpet av mars. I tidsplanene videre er det lagt opp ytterligere to møter, 1. og 14. mars. Etter det siste møtet skal det foreligge et endelig utkast til en intensjonsavtale. Den skal offentliggjøres og blir grunnlaget for spørsmålet som innbyggerne skal ta stilling til i folkeavstemningen den 23. mai.