Onsdag ettermiddag er hun på veg hjem, full av inntrykk og fast bestemt på å reise nedover på nytt.

– Det var kjempetungt å forlate øya. Det føles surrealistisk med tanke på det som foregår i Aleppo og videre inn i Tyrkia mot Hellas, sier Pettersen på telefon fra Danmark.

Ville bidra med litt

1. februar lot hun studier ved Nord universitet og vikarjobben i barnehage ta en pause for å hjelpe til på Lesvos.

– Det å reise nedover er noe jeg har tenkt på lenge. Jeg hørte på nyhetene om alt som foregikk, og følte at jeg ikke bare kunne sitte å se på, sier Pernille Filippa Pettersen.

Gjennom organisasjonen Dråpen i havet, grunnlagt av Trude Jacobsen, dro hun på et ti dager langt opphold hvor hun fikk oppleve flyktningestrømmen fra Syria på nært hold, og muligheten til å hjelpe.

– Man føler seg litt hjelpeløs, men jeg tenker at litt hjelp er bedre enn ingenting.

På Lesvos tok hun sammen med mange andre i mot båter som kom til land, og ga flyktningene klær, nye sokker og pledd, bamser, leker, snacks, frukt og drikke.

– Vi kunne også ringe etter helsepersonell. Det er mye bedre organisert der nede nå enn det var i starten, slik at sykepleiere og leger gjør det de kan, Røde Kors gjør sitt og andre frivillige bidrar på sin måte med god arbeidsfordeling, sier Pettersen.

Skrev blogg underveis

Under tiden på Lesvos, tok hun opp sin gamle blogg og fortalte om opplevelsene og la ut bilder. Noen små utdrag derfra:

«Er flere firma som lager fake flytevester, så mange av vestene er overhode ikke holdbare.. Jeg blir så sint når mennesker utnytter slike humanitære kriser for å tjene penger...»

«Det har vært uvær og veldig kaldt siden fredag, så det har vært svært få båter. Vi tror at det kan være om lag 3000-4000 flyktninger på stranden i Tyrkia som venter på å få komme over nå som været har blitt bedre.»

«Den tyrkiske kystvakten eier ikke medmenneskelighet. De sirkler rundt båtene slik at de velter, stikker hull på dem og slår barna!! Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan de har samvittighet til å holde på sånn...»

«Jeg fikk en to år gammel gutt i armene. Jeg satte meg ned på stranden med gutten i fanget, og prøvde å varme han med et pledd. Nynnet noen norske barnesanger og prøvde å få han til å smile. Gutten var helt rolig og så på meg med de store brune øynene sine.»

«Jeg har møtt så mange utrolige mennesker; både flyktninger, lokalbefolkningen på Lesvos og andre frivillige. Tusen takk til alle som har kommet med donasjoner. Enten i form av penger eller klær.»

Vil dra tilbake

Før turen fylte Pernille Filippa Pettersen kofferten med klær og utstyr som folk hadde gitt henne. Noen ga donasjoner til kontonummer 4440.06.59513 eller «vippset» over bidrag på 46902959. Absolutt alt har gått direkte til flyktningene.

– Oppholdet gjorde voldsomt inntrykk. Det var virkelig tungt å måtte dra hjem igjen, sier hun.

– Hva vil du gjøre i fortsettelsen?

– Nå er det først tilbake på jobb, og så skal jeg bestille ny tur. Jeg vil tilbake for å hjelpe mer, sier 20 år gamle Pernille Filippa Pettersen.