Onsdag sluttet en enstemmig komité for mennesker og livskvalitet seg til de framlagte planene for Ungdommens hus i Verdal.

Var en fjern drøm

Etter mange års arbeid og vurdering av en rekke ulike lokaliseringsalternativ, landet administrasjonen ned på Langnes og Bakkan-bygget rett ved den gamle Statoil-tomta hvor det nå bygges leiligheter.

– Da jeg så smått startet å gå i gangene på rådhuset for elleve år siden, var et ungdomshus noe vi i ungdomsrådet hadde som en drøm. En drøm som egentlig virket litt uoppnåelig, sier Arild K. Pedersen (Ap).

Tre ting på en gang

Han synes det er vanskelig å kritisere administrasjonen for at prosessen har vært ganske lang siden en arbeidsgruppe så på mulighetene i 2012.

– Ikke minst med tanke på det vi faktisk får til nå, en tverrfaglig satsing som både har en kulturfaglig forankring, en sosialfaglig forankring og nå også blir en integreringsarena, fremhever Pedersen.

Integrering i praksis

Det siste er et moment som ikke ble drøftet i 2012, men som har aktualisert seg i 2016. Voksenopplæringen i Møllegata (innvandrerundervisningen om man vil, journ.amn.) skal nemlig samlokaliseres med tilbudet til ungdommen.

– Jeg er sikker på at dette vil vekke nasjonal oppmerksomhet, og jeg vil allerede råde administrasjonen til å se på mulighetene for å utløse finansieringsordninger som kan gi ungdomshuset et enda bredere innhold enn det som ligger i planene til nå, sier Arild K. Pedersen.

Forebygging

Partikollega Trine Reitan, som leder komiteen for mennesker og livskvalitet, deler tankene til Pedersen.

– Ungdomshuset blir en veldig god arena, der også de som ikke driver organisert aktivitet kan finne noe de liker. Færre vil falle utenfor. Åpningstidene blir lengre enn først tenkt, og dette er godt forebyggende arbeid, fastslår hun.

Også varaordfører Silje Sjøvold er skjønt enig.

– Ungdomshuset vil løfte det allerede gode ungdomsarbeidet i Verdal opp på et nytt nivå, det samme gjelder integreringsarbeidet. Så her bør det være gode muligheter for å få status som pilotprosjekt, mener Sjøvold.

Åpent hver dag

Ungdomshuset skal være åpent fra 14 til 21 mandag til fredag. 2,5 årsverk skal jobbe fast på huset: En daglig leder i full stilling, en medarbeider i halv stilling, samt ett årsverk gjennom lærlingeordning.

– I tillegg kan flere kommunale aktører styrke bemanningen, det kan tas inn studenter i praksis, gis arbeidstrening og praksisplasser gjennom Nav, vurderer rådmannen i sitt saksframlegg.

Helsestasjon for ungdom er også tenkt plassert i huset.

Tydeligere på innhold

I det politiske møtet onsdag, ble det en del diskusjon rundt et tilleggsforslag fra Senterpartiet og Venstre, hvor de foreslo at det kjøres en runde på kommunens behov og hva slags innhold ungdomshuset skal ha, før kontrakten med entreprenøren Byggmesteran undertegnes.

– Vi bør ha en innholdsfortegnelse på plass før vi går igang. Et flott hus er vel og bra, men vi må synliggjøre hva slags tjenester vi skal levere til folket. Det er det samme innspillet vi prøvde å gi før teaterhusbyggingen ble vedtatt. Innholdet er det aller viktigste i et hvert hus, forklarte Vigdis Haldorsen.

Vil ha fortgang

Posisjonspartiene og Fremskrittspartiet oppfattet dette som en unødvendig forsinkelse, og påpekte at utredningen fra 2012 sier en del om innholdet, og at det sågar i saksfremstillingen fortelles at huset vil ha ulike rom og fasiliteter, som kafé, medierom, øvingsrom, mekkerom og blackbox. Det står også at innholdet skal tydeliggjøres i løpet av våren sammen med mulighetene knyttet til integrering og inkludering.

Raske forandringer i ungdomsårene

– Fire år er en evighet når du er ung, innvendte Haldorsen, og poengterte at hun selv har ungdom hjemme som kanskje har et litt annet syn på ting enn det de som var så gamle i 2012 hadde.

– Tilleggsforslaget blir en utsettelse, og det er feil signal å sende til en entreprenør, sa Pedersen, og ble supplert fra sine meningsfeller på at innholdet i ungdomshuset i all fremtid vil være dynamisk alt etter de som til enhver tid bruker det.

Innspill til innhold

Under orienteringssakene senere i møtet ble det gitt noen innspill til mulig innhold i Ungdommens hus, som etter planen skal åpne høsten 2016: Bilverksted, data, musikk, fargespill, fremmede matkulturer, frivillige lag og organisasjoner - både ved drift og aktiviteter (Unge kvinners sanitetsforening, 4H, Frivillig Verdal, Kvernmo Motor, VJFF, Trygg Trafikk, Biltilsynet/Statens Vegvesen), være et sted for samfunnsdebatt, leksekrok/leksehjelp og samarbeid med skole (entreprenørskap) i forbindelse med driften.

Ungdomshussaken skal videre behandles i formannskapet og kommunestyret, hvor den endelige godkjenningen av forprosjektet skjer.