Hittil har de luftet konseptet litt på en Facebook-side de opprettet i fjor sommer. Nå kan Gaute Sundal (28) og Stein Nyeng (40) endelig gå mer konkret ut med planene for Levangers nyeste tilskudd på spisested-fronten. I etasjen på gateplan i bankbygget i Kirkegata, der det tidligere var kinarestaurant.

– Oppussingen av lokalene starter når som helst. Vi har veldig god dialog med Ivar Kotengs selskap som eier bygget, og de tar kostnadene med å gjøre om lokalene til vårt formål. Det er helt avgjørende å ha så stor støtte fra huseieren, sier Gaute Sundal.

Røft grillkonsept

Navnet Grobian betyr ifølge leksikon en grov, ubehøvlet fyr. Nettopp den litt røffe stilen er noe de to etablererne vil la gjennomsyre både lokalene og maten som serveres.

– Det blir et litt røffere grillkonsept, der vi lager all maten på en Josper kullgrill. Det vil gi en helt spesiell smak. Vi spesialiserer oss på biff og gourmetburger. Målet er å bruke lokale råvarer så langt det er mulig, med kjøtt fra Halsan kjøtt og Ytterøykylling, og grønnsaker fra Røstad øvre, sier Stein Nyeng.

Bred erfaring

Han har blant annet bakgrunn fra Trøndelag Mat SA, med markedsføring, salg og distribusjon av lokalmat. Han har også hatt jobber som butikksjef, og driver i dag innen catering. På Grobian vil han være med i matlagingen, mens Sundal nok i stor grad vil stå for den daglige driften, design og markedsføring.

– Vi får se litt etter hvert. Jeg er i utgangspunktet en altmuligmann, sier Sundal, som noen vil kjenne fra Care Treningssenter. Han er også daglig leder i sitt eget selskap Habit Norway, som leverer sportsernæring og sunne nytelser.

Atmosfære

Den røffe stilen skal gjenspeile seg i inventaret, som vil preges av treverk og naturstein.

– Det blir lite med hvite overflater og ikke mye sterilt. Vi skal lage et sted med atmosfære, lover Sundal og Nyeng. Lokalene er på rundt 200 kvadratmeter, og vil sannsynligvis ha 50-60 sitteplasser.

– Vi kunne fått lov til å slippe inn langt flere, men det må være litt luft i rommet hvis det skal bli den rette stemningen, forklarer de.

Kjøkkenet vil rammes inn i glass, med fullt innsyn for gjestene.

Grobian skal være familiens spisested like mye som kameratgjengens sted å møtes for å spise en kraftig burger.

Ikke en uteplass

Ved baren blir det en benkløsning med 10-12 sitteplasser. Det skal også serveres flere sorter lokalt øl.

– Men Grobian blir ikke noen oppholdsplass for folk som skal drikke øl, forsikrer Gaute Sundal og Stein Nyeng. Drikkevarer skal istedet være en del av spisestedets røffe konsept.

– Åpningstidene kommer også til å bære preg av at dette er et spisested, ikke en uteplass, sier Sundal.

Det betyr at det ikke legges opp til åpningstider utover natta. Hvorvidt stedet vil satse på lunsjgjester er ikke helt avgjort ennå.

– Vi ser på litt forskjellig, kanskje også mobile løsninger for å favne lunsjmarkedet. Samtidig er vi veldig opptatt av å rendyrke vårt konsept, og bli skikkelig god på det, istedet for å prøve å være alt mulig og ikke bli spesielt god på noe, sier Stein Nyeng.

Derfor vil også menyen på Grobian være forholdsvis kortfattet.

Sushi i tredjeetasje

Som om ikke etableringen av Grobian på gatenivå i bankbygget er nok, så åpner noenlunde samtidig også Mintage Sushi en ny avdeling på Levanger i tredje etasje. Fra før driver de i Steinkjer og Stjørdal.

Denne uka fikk de godkjent søknaden om dispensasjon fra reguleringsformålet i lokalene (som i utgangspunktet er kontorer), og kan dermed fortsette arbeidet med restaurantetableringen.

– Også hos oss er det Koteng som tar kostnadene med ombygging og oppussing, men vi prosjekterer lokalene og styrer byggeprosessen selv, sier Kent Olav Ferstad.

Perfekte lokaler

Sushi-restauranten vurderte flere lokaler før de til slutt landet ned på bankbygget i Kirkegata 48.

– Vi stolte på magefølelsen. Noen vil kanskje mene at det å gå inn i en gang, videre inn i en heis og ta den to etasjer opp er en spesiell lokalisering av et spisested, men allerede første gang jeg gjorde det ble jeg overbevist. Der oppe er det høyt under taket, det er vinduer hele vegen og fantastisk utsikt. Helt fenomenalt, bedre enn det kan det ikke bli, fastslår Ferstad.

Sushi-restauranten skal ifølge planene ha rundt 50 sitteplasser og en såkalt mezzanin (en lavloftet mellometasje, som hvis den er åpen mot etasjen under heller kalles hems). Sushi-restauranten får trolig også en lounge, slik at stedet kan være en uteplass i helgene.

– Men slett ikke noe diskotek. Vi skal ikke ha dansegulv. Det blir et voksent og seriøst utelivskonsept, litt ala Søstrene Karlsen i Trondheim, forklarer Kent Olav Ferstad.

Bypatriotisme

Han er overbevist om at det er rom for flere spisesteder i Levanger.

– Det er mer enn nok folk. Det å gi kundene flere tilbud gagner alle spisestedene. Vi skaper et miljø der folk kan gå til en plass og vite at det finnes flere muligheter. Da slipper folk stresset med å bestille bord, være nødt til å være tidlig ute og så videre. Vi må gjøre det attraktivt i sentrum, sier Ferstad.

Gaute Sundal og Stein Nyeng er helt på bølgelengde. De ser utelukkende positivt på at det kommer en restaurant også i tredje etasje. Sundal og Ferstad er dessuten godt kjent med hverandre.

– Når vi satser midt i sentrum, rett ved torget, så er det også med bypatriotisme i bildet. Mye har havnet på Moan, men potensialet er fortsatt veldig stort i sentrum, hvis ting gjøres riktig, fastslår Grobian-etablererne Sundal og Nyeng.