– Her ligger alt til rette for flotte naturopplevelser, vi skal utvikle stedet og er storfornøyde med mottakelsen vi har fått, fortsetter den entusiastiske eieren av Skallstuggu, verdalingen Christian Green.

Enda flere verdalinger

Lars Hjelde var med på overdragelsen i fjor høst, men han har såpass mange andre jern i ilden at Green har stått alene i bresjen for å gjenskape den flotte hytta ved inngangsporten til Frolfjellet. Skallstuggu, som ble bygd i 1970, har slitt med variabel drift og svært ujevnt besøk de siste årene, men Christian Green tok umiddelbart grep. Med seg på laget har han fått to andre verdalinger, Bo Terje Varslott og kokken Stein Inge Berg.

Håndverkeren innså raskt at hytta skrek etter en oppussing og rehabilitering, og Green sørget selv for en formidabel ansiktsløftning. Hvert eneste rom er satt i stand og modernisert, men han har likevel klart å ta vare på det hjemmekoselige særpreget.

– Fra oktober og fram til julaften jobbet jeg 15 timer sju dager i uka for å få dette til. Det er fortsatt mange lange arbeidsdager her oppe, men det er inspirerende og motiverende å få hyggelige tilbakemeldinger fra tilfredse gjester, bedyrer Christian Green.

Glade hytteeiere

– Green var helt åpenbart rett mann på rett plass. Hans inntreden var helt gull for Skallstuggu og utfartsfolket. Vi gleder oss stort over at det er full drift i hytta igjen, sier leder Arne Dag Pettersen i hytteeierforeningen på Vulusjøen. Den teller vel 300 hytteiere.

Pettersen sier at det vil bli aktuelt for hytteeierne å bruke Skallstuggu mer enn tilfellet har vært – og gjennom hele året. Nå er det høysesong, og han merker masse hyggelig folkesnakk om forvandlingen som har skjedd ved foten av Skallen.

– Skallstuggu vil bli benyttet av mange, ikke minst av småbarnsfamilier. Her blir det lagt til rette for mange uteaktiviteter, og tilgjengelig nær sagt for alle, sier Arne Dag Pettersen.

Utendørs blir det laget løyper, akebakker og traseer tilpasset ulike behov. Christian Green tilstreber at flest mulig skal få smaken på naturopplevelser, uten at det koster skjorta.

– Vi har massevis av rattkjelker og akebrett, som interesserte kan få låne. Rett utenfor hytta blir det laget bålplasser og sittegrupper, og vi har innledet et samarbeid med Frol Idrettslag om oppkjøring av barneskiløyper og akebakker. Klubbens løypeleggere gjør en fremragende jobb, og sørger for at lokalbefolkningen har en unik tilgjengelighet til fjellet.

Skal være gratis

– Frol IL gjør en viktig jobb med å tilrettelegge for friluftsliv?

– Ja, helt klart. Klubbens ledere ser nytten av at Skallstuggu er åpen og blir brukt. Vi ønsker samtidig at det skal generere penger til idrettslaget, men alle skal vite at det koster penger og ressurser å lage løyper og traseer hele vinteren. Ingen stusser over at poden skal ha noen hundre kroner for å gå på kino, eller mange hundre for å dra til Åre for å stå på brett eller ski – mens det skal liksom ikke koste noe å nyte ekte opplevelser som fjellet gir.

– Hvem som helst kan ta seg opp på Hårskallen på nesten 800 meter over havet, og fra hytta kan man enkelt ta seg inn til andre fine turmål som Roknesvollen, Reinsjøen og nedre Forra. Og det er flust med gapahuker i området, sier en engasjert storhytte-eier.

Ilsjelen skal også skape et bredt tilbud – innendørs på Skallstuggu. Stedet har ni rom for overnatting – og totalt 38 senger. I jula var det en storfamilie som leide hele hytta, og sist helg ble den invadert av Levanger Blandakor. Foreløpig er den utleid i 50–60 døgn i inneværende år, men bestillingene strømmer inn.

La bort mobilen

– Vanskelig å trekke ungdommen hit, uten wi-fi og topp internett-tilgang?

– Nei, det er det slett ikke! Vi akter å legge til rette for de unge også, og har blant annet planer om å lage en snøscooter-trase der de får utfordret seg med fart og spenning. Vi har hatt flere skoleklasser her, og det har slått meg hvor raskt de legger fra seg telefonen – når de blir engasjert med andre gjøremål. Ungdommene er sosiale, og jeg ble veldig fascinert av en klasse med 16-åringer, som distanserte seg totalt fra mobilen mens de var her. I stedet fant de på ting i ett sett, fra brettspill til uteaktiviteter til mørkgjemsel, smiler Green.

Om lag 13.000 mennesker var på Hårskallen i løpet av fjoråret, mye tyder på at besøket vil øke i årene som kommer. Interessen for toppturer er sterkt voksende, det vil trolig også Skallstuggu nyte godt av. Under Barnas turdag sist søndag var anslagsvis 300 mennesker innom hytta, like mange er ventet i morgen. Meteorologiske melder i skrivende stund (torsdag kveld) om sol fra skyfri himmel og åtte-ni minusgrader.

Verdalingene kommer også

– Vi hadde bortimot stinn brakke forrige helg, og håper riktig mange kommer denne helga også. Nå gjennomfører vi en prøveperiode over seks måneder med servering av ordentlig lokalmat og husmannskost, og ser an interessen før vi bestemmer veien videre. Denne gangen blir det servert saltkjøtt og rotgraut med fastelavnsboller til kaffen. Og vi er helt klart konkurransedyktige på pris, også, understreker utemennesket på in-stedet Skallstuggu, Christian Green.

P.S. Driveren sitter ikke med statistikk over hvor gjestene kommer fra, men mener å se et klart økende innslag av verdalinger på Frolfjellet. Levangsbyggen vet å finne veien til Skallstuggu, mange har gode minner fra hytta som ble satt opp for vel 45 år siden. Avstanden fra Øra og Kirkegata er omtrent identisk, hytta ligger ikke mer enn 20 minutter unna dersom du bruker bil - og ikke apostlenes hester...