Fremdeles velger mange jenter tradisjonelle «kvinneyrker».

– De kjenner ikke godt nok til hvor mange spennende og utfordrende jobber de går glipp av, mener Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), som sist onsdag arrangerte motivasjonsdagen «Jenter og teknologi» for tredje gang på NTNU, Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskolen i Bergen og Universitetet i Tromsø.

Fornøyd Levanger-jente

I Trondheim kom det 275 jenter fra 9. og 10. trinn på ungdomsskoler, samt videregåendeelever fra begge trøndelagsfylkene.

En av de som tok turen dit var Vida Aasenhuus, som går på Levanger videregående skole.

– Jeg fikk lære om nye studier, om studentmiljøet i Trondheim og om alt det interessante man kan bli om man velger en teknologiutdanning, sier Aasenhuus i et intervju som er gjort i forbindelse med arrangementet.

Allerede inne på tanken

Og teknologiutdanning kan det fort bli på Vida.

– Det er noe jeg har hatt lyst til allerede før jeg dro på konferansen, og flere av foredragene var interessante motiverende, sier hun.

Kjernefysiker og rosablogger Sunniva Rose var en av dem som snakket, en annen var tidligere Newton-programleder Ole André Sivertsen, som spurte hvorfor vi blir forelsket - og hva det har med realfag å gjøre.

– Jeg likte også speed-datene godt, sier Vida Aasenhuus, om seansen der jentene fikk stille spørsmål til rollemodeller fra mange ulike fagområder.

Mange yrkesvalg

Selv om Levanger-jenta allerede har klare tanker om å gå i teknologi-retningen, gjorde hun noen oppdagelser på motivasjonsdagen.

– Jeg visste ikke at det var så stort behov for teknologi i så mange forskjellige yrker, sier hun i arrangementsintervjuet.

NHO er opptatt av at nedgangstidene i oljebransjen og industrien ikke må skremme ungdom fra denne utdanningsretningen.

– Ingeniører vil fortsatt ha en viktig rolle fremover. Automatisering, robotisering og digitalisering bidrar til at behovet for kunnskap innen IT vil øke sterkt i årene fremover, poengterer de.

Får ekstrapoeng

Flere NTNU-studier som har oppnådd stor prosentandel jenter mister nå kjønnspoengene, men jenter som søker ingeniørutdanning får fortsatt to tilleggspoeng på de treårige utdanningene unntatt kjemi. De får også tilleggspoeng på mange av de femårige masterstudiene til sivilingeniør.