Også de involverte ordførerne har mottatt næringslivets opprop, der rundt 50 større og mindre virksomheter i Levanger og Verdal uttrykker en stor bekymring over at forhandlingene om kommunesammenslåing brøt sammen tidligere denne uka. Blant underskriverne i leserinnlegget finner vi store bedrifter som Grande Entreprenør i Verdal til Leiv Sand Transport i Levanger. Brevet er også sendt til ordførerne i begge kommuner.

–Jeg kan ikke annet enn å si meg helt enig i brevets innhold. Det eneste jeg kan bemerke at jeg synes det er synd de ikke kom på banen med sine meninger på et tidligere tidspunkt. Vi har hele tiden oppfordret til det. Jeg skal ikke påstå at utfallet hadde blitt noe annen, men ytringer fra slike viktige aktører er selvsagt noe vi politikerne bør lytte til.

God tanke

Svarva sier videre at det som er brevets innhold er sentralt i det som kunne utviklet den nye kommunen til å bli en sentral motor både innen kultur- og næringsliv og utdanning, og i tillegg blitt et enda mer attraktivt område som både bosted og arbeidsplass.

Nå gikk det ikke slik i denne omgang. Svarva mener Levanger gikk så langt i forhandlingene som de over hodet kunne. Selv med dette innspillet fra næringslivet, så ser han ikke at de kunne gjort så mye annet fra deres ståsted likevel.

–Vi kunne ikke sendt både arbeidsplasser, ordfører og rådmann til Verdal – i tillegg til at de fikk beholde sitt kommunevåpen. Hva hadde det blitt igjen i Levanger da, spør han retorisk.

Svarva mener brevet understreker hvor god tanken egentlig var om å slå sammen Verdal og Levanger.

–Ja, jeg mener det. Når du ser på «oppropet» som nå er kommet, så skjønner du hvor viktig næringslivet ser dette. Og de skal vi lytte til. Det er tross alt dem som bidrar med skatteinntekter, slik at vi kan ha gode offentlige tjenester, sier Svarva.

4 av 5 fra Levanger

Når vi får tak i Bjørn Iversen på telefonen, så har han også fått lest skrivet fra næringslivet i nabokommunene.

–Det første jeg legger merke til er at av de om lag 50 bedriftene som har underskrevet, så er det kun 10 fra Verdal. Dette bare understreker det generelle bildet vi har sett tidligere, sier han.

Iversen forteller at han har fått flere tilbakemeldinger fra næringslivsledere på Verdal som hele til tiden har vært skeptisk til en sammenslåing, og mener Verdal fint vil stå trygt på egne bein.

–Nå skal ikke jeg bære mer ved til bålet, men støtteerklæringene har vært mange siden forhandlingsbruddet onsdag kveld. Jeg har faktisk hørt om noen som har flagget også, men det får stå for den enkeltes regning hvordan de vil gi uttrykk for det som har skjedd, sier Iversen.

Ordføreren sier at det er ikke overraskende at det er en overvekt av bedrifter på Levanger som bringer argumentene fram i offentligheten.

–Det er jo ingen hemmelighet at ønsket har vært sterkere i Levanger enn i Verdal når det gjelder sammenslåing, og da er det vel heller ikke noen overraskelse at dette gjelder næringslivet, sier han.

Iversen sier at han registrerer innspillet og han har heller ikke noe imot argumentene som kommer fram.

Bursdag og påskeferie

–Nå må vi forholde oss til situasjonen som er i dag. Levanger valgte å gå videre i forhandlingene med Frosta. Vi brøt ikke forhandlingene, men ble bedt om å forlate forhandlingsmøte. Dette beklager vi. Nå blir vi en tilskuer i forhold til den videre prosessen mellom de to naboene i sør. Vi forholder oss i ro. Hvis noe nytt skal skje, så må innspillet komme fra den andre siden, sier Bjørn Iversen.

Nå håper for øvrig ordføreren å få tatt påskeferie etter normal arbeidstid fredag. Da er målet også å invitere med sin bedre halvdel ut på en god middag. Bjørn Iversen hadde nemlig bursdag i går. Innherred gratulerer og ønsker Iversen god påskeferie på hytta i Finnvola ved svenskegrensen.