Sjelden er vi vitne til et kommunestyre som bølger så fram og tilbake som det gjorde på Frosta tirsdag kveld, da de folkevalgte i bygda skulle ta stilling til hvem de ønsker å slå seg sammen med om ikke Frosta skal bestå som egen kommune.

Kommunestyret ble satt klokka 19.30. Det startet med en orientering fra kommunens forhandlingsutvalg. De kom med en klar anbefaling til fordel for et samarbeid nordover. Avtalen med Levanger var mer detaljert, konkret og ble vurdert bedre enn avtalen med Stjørdal. De anbefalte derfor et samarbeid med Levanger.

I orienteringen til kommunestyret ble vital informasjon holdt tilbake av ordfører Trine Haug (Sp), varaordfører Johan Petter Skogseth (Sp) og Stig Morten Skjæran (V). De sa ikke noe om at Levangers ordfører hadde vært helt klar på at Frosta måtte bestemme seg og gjøre et retningsvalg tirsdag kveld. Hvis ikke så eksisterte det ingen avtale med Levanger.

Denne informasjonen kom først tre timer ut i kommunestyrets møte tirsdag kveld. Det kommer vi tilbake til.

I mellomtida var de folkevalgte på Frosta i ferd med å lande på følgende standpunkt. Velgerne skulle få tre alternativer å velge i under folkeavstemningen den 23. mai. Enten å stå alene, eller å gå mot Levanger eller mot Stjørdal. Under debatten, før det ble gruppemøter ved 22-tida, var det et flertall av politikerne som signaliserte at de ville stemme for et forslag fra Arbeiderpartiet med en ordlyd som kunne gi tre alternative svar under folkeavstemningen i mai.

Klokka var ca 22.00. Da gikk politikerne i gruppemøter. De varte en knapp halvtime. Da rørte det seg også på tihørerbenken i kommunestyresalen. Der satt Levangers ordfører Robert Svarva og varaordfører Alf Magnar Reberg. Svarva gjorde det da klart at dette var ikke i tråd med det de hadde blitt enige om i Levanger rådhus for vel en uke siden. Hvis frostingene også ville stemme over en avtale med Stjørdal, da forelå det ingen avtale med Levanger.

Beklaget at informasjonen kom så seint

Etter gruppemøtene tok ordfører Trine Haug ordet og gjentok det som hadde framkommet siden kommunestyret sist satt i plenum. Hun beklaget at denne informasjonen ikke hadde blitt framført i kommunestyret tidligere på kvelden: - Det er ikke sikkert vi har alle avtaler å legge fram, hvis vi legger fram alle tre. Da faller Levanger-avtalen, sa ordføreren.

Forslagsstiller, Arbeiderpartiets Berit Skaslien trodde nesten ikke det hun hørte: - Det er veldig uheldig at det kommer en slik saksopplysning på dette tidspunktet, sa hun.

Høyres Frode Revhaug fulgte opp med å sitere ordfører Robert Svarva om at dersom Frosta ikke tar retningsvalg i kveld, så blir det ingen avtale med Levanger. Revhaug tok dette til etterretning, men sa at Høyre var godt i gang med å støtte forslaget fra Ap, helt til denne klargjøringa kom fra forhandlingsutvalget.

- Da vil jeg bytte ut Levanger med Stjørdal, sa Revhaug og foreslo at man under folkeavstemningen i mai burde stemme over to valg: Enten selvstendighet eller Stjørdal.

Ordfører Trine Haug gjennomførte en prøvevotering i kommunestyret, før debatten fortsatte. Prøvevoteringen viste fire stemmer til Aps forslag om både Levanger og Stjørdal, tre stemmer til Høyres forslag om Stjørdal. tre blanke stemmer og resten til fordel for Levanger.

Beskyldte Levanger for press

Etter prøvevoteringen ba Senterpartiets Jan Lutdal om ordet:

- Jeg trodde dette ble en trivelig kveld. Mitt inntrykk var at forhandlingsutvalget har gjort en god jobb, sa Lutdal og tilkjennega at han tidligere på kvelden var i ferd med å lande på samme standpunkt som ordføreren. Til fordel for Levanger, en mulig sammenslåing med kommunen som har felles grense med Frosta.

Lutdal syntes det gikk vel raskt. Avtalene ble presentert tirsdag i påskeferien.

- I dag er det første arbeidsdag etter påske. Nå skal vi ta valget. Om vi skal ta en avstemning til fordel for ett alternativ. I andre fillesaker tar det halvårsvis. Så opplever vi at Levanger nå presser og opphever avtalen som skulle vare i all framtid, om vi ikke hører etter dem i kveld. Det ga ikke meg noen god smak. Før pausen var jeg enig med forhandlingsutvalget. Nå blir vi kjent med at hvis vi ikke velger Levanger i kveld, så har vi ikke noen avtal med Levanger. Det kom opp for et kvarter sida, sa Lutdal.

Han gjorde det klart at han ikke var klar for å ta valget.

- Jeg hadde håpet at Levanger ville latt avtalen stå seg litt lenger. Jeg er helt i villrede på hva jeg skal stemme akkurat nå. Jeg synes ikke at vi skal presses til dette, sa Jan Lutdal.

Høyres Frode Revhaug tok replikk :

- Det blir sagt at Levanger presser oss. Det kan kanskje virke sånn, men jeg tror ikke det er sånn, selv om det kan oppfattes sånn. Nå tror jeg vi gjør klokt alle mann - med hus og heim - om at alle nå samler seg. Jeg oppfordrer ordføreren om å få til et enstemmig vedtak, sa Revhaug.

Ordfører Trine Haug tok også replikk. Hun sa at informasjonen fra Levanger ikke var noe som har kommet fram i dag.

- Levanger har forholdt seg til det vi har sagt, at vi skulle ta et retningsvalg. Jeg oppfattet det ikke som noe krav. Jeg bruker aldri ordet krav. Men en sterk anbefaling om retning, det har vi lovt Levanger. Dette er ikke noe som Levanger kommer med nå, sa Haug.

Sp-veteranen stemte blankt

Sp-veteranen Jens Hagerup sa rett ut at det var litt sjokkerende å få servert dette så sent på kvelden.

- Jeg er ikke bekvem med situasjonen. Jeg forbeholder meg retten til å stemme blankt. Jeg ønsker ikke å lede frostingene inn i noe som jeg selv ikke mener er rett, sa Hagerup.

Råmann Arne Ketil Auran kom ordføren til unnsetning med ytterligere informasjon om hva som skjedde i forhandlingsmøtet i Levanger for en ukes tid tilbake. Rådmannen startet sitt innlegg med å si at det ikke var noe behov for å tydeliggjøre ordføreren. Rådmannen innrømmet av det manglet vesentlig informasjon i saksframstillingen til kommunestyret. Han skyldte på tidsnød, at det var behov for raskt å få fram en sak for kommunestyret:

- Her burde det vært tydeliggjort at det burde vært en forutsetning at det bare ble tatt et retningsavlg. I forhandlingene kom det klart og tydelig fra ordføreren i Levanger: Vi har tru på Frosta og vi forventer at Frosta bestemmer seg. Når en bruker ulike ord, kan det få ulik valør det en sier. Jeg fant det riktig å kommunisere det som ble sagt i forhandlingsutvalget, sa rådmannen.

Debatten var ved vegs ende i kommunestyret. Det ble votert. Det ga følgende resultat. Arbeiderpartiets forslag om både Stjørdal og Levanger fikk sju stemmer. Høyres forslag om bare Stjørdal fikk tre stemmer. Forhandlingsutvalgets forslag om Levanger fikk 12 stemmer. Fem av kommunestyrets medlemmer stemte blankt.

Dette betyr at velgerne på Frosta skal ta stilling til følgende under folkeavstemningen 23. mai: Vil dere at Frosta skal bestå som egen kommune, eller skal vi slå oss sammen med Levanger i tråd med den framforhandlede avtalen med Levanger?

Etter møtet ble intensjonsavtalen mellom Levanger og Frosta signert av de to ordførerne.

Slik så det ut klokka 22.00 i kveld

For å gi leserne utdypende informasjon. Her er saken som ble lagt ut på Innherred klokka 22.00. Da var første del av debatten avsluttet og kommunestyrets medlemmer gikk i gruppemøter:

Et enstemmig forhandlingsutvalg har i kveld anbefalt at Levanger er den foretrukne part om Frosta velger å slå seg sammen med en annen kommune.

Det innebærer i så fall at det kan settes kryss ved to alternativer under folkeavstemningen senere i vår.

1) Frosta består som selvstendig kommuner.

2) Frosta slår seg sammen med Levanger.

Kan bli et tredje alternativ

Kommunestyret kan komme til å trosse denne anbefalingen. Mye tyder på at Arbeiderpartiet får flertall for at velgerne også skal få sette et kryss ved et alternativ 3): Stjørdal.

- Vi har et forslag til ordlyd i vedtaket, sa Berit Skaslien (Ap) som var den første som fikk ordet da kommunestyret fikk innstillingen fra forhandlingsutvalget til debatt.

I punkt 1) tar innbyggernes stilling til om de ønsker å bestå som egen kommune, eller gå for en sammenslåing. Så stilles et spørsmål 2) I tilfelle sammenslåing vil du da gå inn for Levanger eller Stjørdal?

- Det mener vi er riktig i denne saken. Nå vi skal ha folkemøter hadde det vært veldig fint om de kunne komme fra Levanger og Stjørdal og fortalt hvorfor de vil slå seg sammen med Frosta, sa Skaslien.

Etterhvert som debatten skred fram fikk hun støtte fra reprsentanter både fra Venstre, Sp og Høyre, som mente det samme. Dermed er det mye som tyder på at flertallet i kommunestyret vil gi sin støtte til dette når de går til votering senere i kveld.

I skrivende stund (klokka 22.10) er et gruppemøter der partigruppene sitter hver for seg for å ta stilling til saken.

Anbefalte enstemmig Levanger

Frosta har framforhandlet intensjonsavtaler både med Stjørdal og Levanger. Disse avtalene ble lagt fram og presentert for kommunestyret i kveld av Frostas tre medlemmer i forhandlingsutvalget: Ordfører Trine Haug, varaordfører Johan Petter Skogseth (Sp) og Stig Morten Skjæran (Sp).

Det var varaordfører Johan Petter Skogseth som til slutt fikk legge fram konklusjonen, som altså tippet til fordel for Levanger.

Ifølge Skogseth var ikke dette et lett valg Tradisjonelt sett har frostingene gått i to retninger, og de har sterke følelser og føringer begge veger, både mot Stjørdal og mot Levanger.

- Det mest realistiske er å gå inn der vi har en kommunegrense, sa Skogseth. Han viste til at det er 17 kilometer fra Frostas grense til kommunegrensa i Stjørdal. Det er i underkant av fire mil til Skatval.

- Vi risikerer å bli ei øy i nye Værnes kommune. Det er ikke lurt å gå fra å være en halvøy til å bli en øy, sa han.

Sykehuset er viktig

Skogseth viste også til at Frosta har nært samkvem med Åsen. Det teller også sterkt. Også samarbeidet de har med Levanger på helsesida, inn mot sykehuset, har vært viktig. Frosta vil være med å verne om sykehuset som han beskrev som en av de viktigste arbeidsplasser vi har på Innherred.

Forhandlingsutvalget synes også avtalen med Levanger er litt mer konkret enn den som er forhandlet fram med Stjørdal.

- Et samla forhandlingsutvalg heller nå mot Levanger, sa Johan Petter Skogseth på vegne av forhandlingsutvalget.

Bestemmer seg i kveld

Akkurat nå har kommunestyret lukket møtet for å bli orientering om detaljer i avtalen med Levanger, forhold som går på fordeling av arbeidsplasser. Etterpå er det ventet at det blir gruppemøter, før møtet fortsetter og som etter planen skal ende i en konklusjon. Skal Frosta gå for Levanger eller Stjørdal. Eller vil frostingene stemme over begge alternativene når de skal ha folkeavstemning den 23. mai?

- Det forhandlingsutvalget ønsker i kveld er at kommunestyret skal bestemme hva vi skal legge fram for folkeavstemning. Forhandlingsutvalget er ganske tydelig på at vi ønsker ett alternativ, sa ordfører Trine Haug ved innledningen til orienteringen i kommunestyret.

Mer detaljert og konkret

- Levanger-avtalen er mer detaljert og mer konkret, var også ordførerens konklusjon da hun orienterte om innholdet i avtalene som er framforhandlet med de to kommunene.

Trine Haug tok for seg forskjellene i resultatet etter flere runder både i Stjørdal, med Levanger og Verdal, og til slutt med Levanger da Verdal gikk ut av disse forhandlingene. Hun viste blant annet til at Levanger og Frosta var enige om at 30 arbeidsplasser skal opprettholdes i kommunehuset på Frosta. Det er et ønske om at dette nivået skal opprettholdes over tid.

Bibliotek og eiendomsskatt

Haug sa også at det var viktig å videreutvikle en positiv holdning til å forskottere spillemidler. Ordføreren pekte også på at opprettholdelse av et fullverdig bibliotek har vært viktig for forhandlingsutvalget. De er enige om at det skal være likeverdige folkebibliotek i Frosta og i Levanger, slik at det ikke blir et underbibliotek på Frosta.

Hun viste også til at innbyggerne ikke skal få økt eiendomsskatt som konsekvens av sammenslåinga. Tvert imot blir det i praksis noe lavere for Frostas del, de de havner i samme sone som i Åsen, hvor det er 1,75 promille eiendomsskatt. Noe mindre enn de to promiller som betales på Frosta i dag.

- Vi skal også beholde dagens taktsgrunnlag. Når ny retaksering skjer i Levanger kan de også være åpne for å se på ligningsverdien som grunnlag, sa ordføreren.

Godt forhandlingsklima

Stig Morten Skjæran, Venstre-politiker, har vært opposisjonens medlem av forhandlingsutvalget. Han skrøt av arbeidet i utvalget og framhevet flere forhold som han hadde merket seg gjennom møtene.

- Det har vært lite fokus på kommunevåpen, kommunenavn, kommuneblomst og kommunedyr. Vi valgte tidlig å ha fokus på det viktigste: Hvorfor skal vi gå for en sammenslåing hvis vi går for det? Konklusjon var da at vi skulle få bedre tjenester for innbyggerne på Frosta. Det var vi enig om og vi har stått samlet rundt et slikt mål. Det har også vært en styrke for Frosta i forhandlingene, sa Skjæran.

Han sa at de fra Frostas side ble litt overrasket, kanskje fordi de var så beskjedne, over at Frosta ble oppfattet som attraktiv både fra nord og sør.

- Vi er tatt på alvor både i retning nord og i retning sør. Og vi har landet to intensjonsavtaler som jeg godt kan stå inne for, sa Skjæran.

Ordfører Trine Haug orienterte kommunestyret om forhandlingsutvalgets syn på hvor Frosta bør gå. Foto: Skjermdump Frosta kommunestyre
Johan Petter Skogseth (Sp) la fram konklusjonene for kommunestyret. Foto: Skjermdump Frosta kommunestyre
Stig Morten Skjæran (V) har også vært medlem av forhandlingsutvalget. Foto: Skjermdump Frosta kommunestyre