Det sier ordfører Trine Haug dagen etter at kommunestyret på Frosta tirsdag kveld – etter langt om lenge - vedtok at politikerne anbefaler Levanger som det eneste alternativet til å fortsette som selvstendig kommune.

For det ble et hektisk kommunestyremøte når det kom til hva politikerne på Frosta egentlig skulle ta stilling til i kommunesammenslåingssaken. I starten av møtet virket det som forsamlingen var av den oppfatning at både Stjørdal og Levanger var like aktuelle som fremtidige «ektefeller».

Hele forhandlingsutvalget i Levanger med ordfører Robert Svarva i spissen, var også til stede som tilhørere på Frosta. Sent i møtet, da gruppelederne gikk for «å snakke sammen», bekjentgjorde Svarva at hvis frostingene skulle ha en avtale med Levanger, så måtte Stjørdal velges bort – og det valget måtte kommunestyre gjøre nå.

Forvirring

Det skapte et visst oppstyr i forsamlingen.

Dermed måtte ordføreren opp på talerstolen for en klargjøring, hvor hun sa at det kunne tyde på at oppfatningen som Levanger hadde for at intensjonsavtalen med Frosta skulle få videre til folkeavstemning var korrekt.

Rådmann Arne Ketil Auran tok etterpå ordet, og understreket at han hadde samme oppfatning som Robert Svarva. Han tok på seg ansvaret for at denne presiseringen burde vært tatt inn i avtaleteksten, og skyldte i møtet på stort arbeids- og tidspress som en grunn til at dette ikke var tatt med.

Når vi snakker med rådmannen dagen etter møtet, så er han fortsatt enig med seg selv fra dagen før, men sier han har full respekt for ordførerens forståelse, og at hun kunne ha oppfattet kravet fra Levanger annerledes.

Annerledes oppfatning

Det sier en tydeligvis litt defensiv ordfører Trine Haug når vi får henne på telefonen onsdag morgen.

Hun gjentar det hun sa i tirsdagen møte at forhandlingsutvalgets oppgave var å velge en retning som kommunestyret skulle ta stilling til. Hun mener derfor de gjorde jobben sin når de anbefalte Levanger som den beste løsningen for Frosta, i tillegg til valget om å stå alene. Derfor ble hun noe overrasket når Robert Svarva kom med ultimatumet i løpet av møtet.

Begge alternativ

Jens Einar Hagerup er Senterparti-veteran og tidligere ordfører i to perioder på Frosta.

Selv om Hagerup har vært med på mye i sitt tidligere politikerliv, så må han nok innrømme han ble litt forundret når ordføreren gikk på talerstolen og informerte om kravet fra Levanger.

–Ja, jeg synes det er beklagelig at dette ikke ble tydeliggjort tidligere. Jeg – med flere – hadde den oppfatning at både Stjørdal og Levanger kunne være med som alternativ i folkeavstemningen, men at det lå et ultimatum i bunnen for avtalen med Levanger var i hvert fall ikke jeg klar over, sier han.

I følge Hagerup så synes han det er synd at frostingene kunne fått gitt sitt syn på begge avtalene.

–Jeg burde vel tenkt mitt når jeg så at Levanger troppet opp med hele forhandlingsutvalget. Jeg tenkte ikke på det da, men nå i ettertid så skjønner jeg at de nok kom for å underskrive avtalen etter møtet, sier Sp-veteranen.

Han tror kanskje ikke det som skjedde i kommunestyret ikke bare taler til fusjonstilhengernes fordel.

–Dette kan oppfattes som et press fra Levanger, og jeg tror ikke frostingene ønsker å bli presset inn i noe som helst om det skulle være politikk eller noe annet, sier Jens Einar Hagerup.

Forundret Svarva

Dette mener jeg ikke kunne misforstås. Vi har hele tiden vært tydelig på at hvis både Stjørdal og Levanger ble anbefalt av kommunestyret i Frosta, så hadde de ikke lenger noen intensjonsavtale med Levanger.

Det sier Robert Svarva dagen derpå. Han forteller videre at han ble overrasket over at dette ikke ble opplyst om før debatten startet.

–Ja, det synes jeg var litt underlig. Derfor følte jeg at jeg måtte opplyse om dette før de gikk i gruppemøtet - at dette var en klar premiss fra vår side.

Svarva sier videre at han oppfatter dette som et naturlig krav. Innbyggerne må ha såpass tillitt til sine politikere at de anbefaler et alternativ, i tillegg til det å fortsette som før.

–Det må ikke bli sånn at det blir en tippekupong som legges fram for innbyggerne på Frosta 23. mai. Det var et samstemt forhandlingsutvalg i Frosta som gikk for Levanger, og de bør være mer enn kompetent nok til anbefale det forslaget de mener er best, sier han.

Svarva er ikke enig med Jens Einar Hagerup i at måten valget skjedde på vil svekke saken til tilhengerne av en sammenslåing mellom Levanger og Frosta.

–Jeg skjønner godt at Hagerup og hans meningsfeller kan mene det, men nå skal vi bruke tiden godt fram mot den dagen folket skal si sin mening. Det er ikke tvil om at en sammenslåing vil komme både frostinger og levangsbygg til gode. Nå skal det avholdes folkemøter både i Frosta og Levanger og der håper jeg innbyggerne møter opp, slik at de kan gjøre seg opp en selvstendig mening. Jeg håper følelsesbegrepet blir lagt til side denne dagen, avslutter Robert Svarva.

Åpen dør

Ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal var i motsetning til sin kollega i Levanger ikke til stede på Frosta tirsdags kveld. Vigdenes sier imidlertid til Innherred at han fullt ut respekterer Frosta sitt valg, og at Stjørdal på noen måte ville lagt noe press på sine naboer i Trondheimsfjordens grønnsakhage.

–For oss ville det være helt utenkelig og forsøke å legge føringer for hvilke valg frostingene selv måtte ønske å ta. Det å legge fram flere alternativer i en folkeavstemming ville for oss derfor vært helt uproblematisk. . Av respekt for frostingenes egen behandling av denne saken stilte vi heller ikke i deres eget kommunestyremøte, sier ordføreren i Stjørdal.

I tillegg er han tydelig på at frostingene er hjertelig velkommen til å ta ny kontakt med Stjørdal om de skulle velge å fortsette alene.

–Alle skal vite at vår dør er åpen for Frosta og frostingene for en sammenslåing, sier Ivar Vigdenes.

Ina Kollerud Pedersen, Alf Magnar Reberg og Robert Svarva utgjør forhandlingsutvalget i Levanger kommune. De var alle til stede i Frosta kommunestyre tirsdag kveld. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Erlend Aune