Diskusjonen om en storkommune på Innherred tar igjen en ny vending etter at kommunestyret i Frosta torsdag kastet vrak på sitt tidligere vedtak om å stemme over en intensjonsavtale med Levanger.

Senterpartiets gruppeleder i Verdal, Marit Voll, var den første som tok initiativ da den nye situasjonen oppsto. Hun ser en åpning etter at Levanger og Frosta har skilt lag. Nå tar hun til ordet for å ta opp igjen forhandlingene med Levanger.

–Jeg skjønner godt at innbyggerne i Levanger og Verdal lurer på hva politikerne egentlig holder på med. Vi skal vel ikke akkurat bruke ordet forakt, men vi er jo valgt for å vise vei og ta lederskap, og det er vel ikke akkurat det vi har gjort i forhandlingene om kommunesammenslåing. Jeg kan derfor godt forstå at det er mange er ute som rister på hodet av oss i disse dager, sier hun til Innherred.

Marit Voll er oppgitt over alt som har skjedd, og som medlem av forhandlingsutvalget, så tar hun mer enn gjerne sin andel av kritikken.

–Både Ap og vi har gått til valg på at vi skal legge fram avtaleutkast som innbyggerne kan ta stilling til. Den jobben har vi ikke gjort, og det må vi bare erkjenne sier hun.

–En god avtale

Voll sier hun nå vil ta initiativ til et ekstraordinært kommunestyremøte. Der vil hun foreslå at de finner frem avtalen fra «bruddmøtet i Levanger. Denne vil hun så at administrasjonen skal gjøre ferdig de siste detaljene.

–Avtalen var jo stort sett klar. Bare detaljer gjensto. Jeg tror det er flere enn meg som mener dette var en god avtale både for Verdal, sier hun.

Marit Voll er rimelig sikker på at det vil være flertall i kommunestyret for en slik fremgangsmåte.

–Intet hadde gledet meg mer enn om vi hadde fått til dette. Når du ser hvordan Ap holder på seg i mellom, så håper jeg de øvrige i kommunestyret tar ansvar slik at vi kan vi komme til Levanger med en avtale som begge parter ønsker å legge ut til avstemning, sier hun.

–Dette liker jeg å høre. Slik bør vi politikere være – løsningsorientert. Det ville vært gledelig hvis Marit Voll hadde klart å få i gjennom dette i Verdal.

«Døra er åpen hvis Verdal viser en reell vilje»

Det sier ordfører Robert Svarva. Han er tydelig på at han hele veien har sagt at døra er åpen hvis Verdal viser en reell vilje.

–Jeg er helt enig med Marit Voll at avtalen vi nesten var ferdig med da det ble brudd, vil være et godt utgangspunkt for en endelig avtale. Men det er jo litt forunderlig at to av tre i forhandlingsutvalget kanskje hele tiden har hatt denne meningen. Jeg støtter også forslaget om at rådmennene kan gjøre ferdig de siste detaljer. Kommer vi dit bør ikke veien være lang til en folkeavstemning, sier han.

Varaordfører Alf Magnar Reberg i Levanger, blir glad når han hører hva hans partikollega i Verdal har satt i gang.

–Ja dette var gode nyheter. Vi hadde valgstyremøte fredag morgen, og der fikk vi litt ekstra tid fordi sakslisten gikk raskt for seg. Vi måtte nemlig avlyse en del tiltak i forbindelse med folkeavstemningen. Derfor er det jo et lite paradoks det du nå forteller meg i forhold til hva som er i ferd med å skje på Verdal.

Vi hadde en prat i etterkant av det formelle møtet, og der var alle enig om at hvis Verdal kom på banen igjen, så står vi der med åpne armer. Dette var også bakgrunnen for vårt ultimatum til Frosta. Hvis de sa nei til Levanger, så ønsket vi en åpning for å ta opp forhandlingene med Verdal igjen, sier han.

Roser Levanger

Reberg sin kollega i Verdal, Silje Sjøvold, blir positivt overrasket når hun hører hvordan Levanger stiller seg til Marit Voll sitt utspill.

–Nå skal jeg ikke strø salt i gamle sår. I den sammenheng er jeg veldig enig med avisa sin redaktør om hans kommentar i forhold til hva historiens dom over dette vil bli. Det hadde vært trist om rotete forhandlinger og brudd hadde blitt ettermælet. Derfor støtter jeg Marit Voll fullt ut, og skal støtte opp om den videre prosessen. Og med en slik drahjelp fra Svarva og Reberg, så kan kanskje historien gi oss en annen dom etter hvert, sier hun.

Sjøvold tror de skal bli enig om de siste detaljer i avtalen. Hun er også av den oppfatning at deler av Ap i Verdal også vil støtte at forhandlingene blir gjenopptatt.

Det er ikke sikkert Sjøvold har rett i at det gjelder riktig alle.

Iversen står på sitt

Vi fikk tak i en travel Bjørn Iversen på vei mellom flere møter på ukas siste dag. Han sier han har vanskelig for å møte oss i dag, da han skal avslutte fredagen med et møte på Stjørdal. Om det er et ironisk skjær over at det er akkurat Stjørdal turen går til skal vi kanskje ikke mene så mye om.

Ordfører Iversen er en dreven politiker. Han velger derfor sine ord med omhu i forhold til hva som kan skje nå mellom Levanger og Verdal. Er det et totalt brudd, eller er det fortsatt en liten mulighet for at naboene kan gjenoppta samtalene?

–Jeg gjentar det igjen, sikkert til det kjedsommelige for mange - det var vi som ble sendt på gangen i forhandlingene. Levanger valgte Frosta som den videre vei. Jeg registrer hva som nå har skjedd mellom Frosta og Levanger, og at sistnevnte nå står alene. Jeg har lyst til å bruke uttrykket «sitte stille i båten». Det har vi gjort en måned nå og vil fortsette med det. Jeg hører at du prøver å få meg til å si noe mer, men det er alt jeg vi si om saken i dag. Det kan hende jeg har noe mer å melde i slutten av neste uke, sier Bjørn Iversen, før han haster videre til neste møte.