Driftskomiteen i Levanger vurderte sist uke ulike kandidater til fylkeskommunens likestillings- og mangfoldpris. Med ti mot en stemme ble Kafé Verden valgt som Levangers kandidat foran prosjektet «Menn i Helse».

Kafé Verden er et samarbeid mellom Levanger Røde Kors, Levangers Unge Sanitetsforening, Levanger Friviligsentral og innvandrertjenesten og kulturtjenesten i Levanger kommune. I tillegg støtter en rekke frivillige lag og foreninger og enkeltpersoner opp om driften.

Åpen én kveld i uka

Kafeen er åpen hver torsdag på Dampskipsbrygga mellom halv fem og sju på ettermiddagen, og drives på frivillig basis koordinert av Frivilligsentralen og kulturenheten i omtrent kvart stilling. Kafeen ble startet for ganske nøyaktig tre år siden, og har dermed hatt nærmere 150 åpningsdager.

I begrunnelsen heter det at flere asylsøkere og flyktninger har funnet sin plass på kafeen, både som gjester og frivillige, og mange som ellers ikke deltar i organisert frivillige aktivitet har fått prøvd ut og mestret nye arbeidsoppgaver. Gjennom arbeidsfellesskapet de kveldene kafeen er åpen utveksles kunnskap og erfaring som kommunen tror bidrar til større forståelse mellom mennesker, og som igjen skaper inkludering av mange ulike grupper i samfunnet.

Gjør alt mulig

Alle oppgavene som utføres av frivillige er like viktige for å holde driften i gang, og enkelte som deltar har uttalt at kafeen gjør hverdagen litt lettere og at de glemmer det som er vanskelig når de holder på. Frivillige både setter opp og rigger ned kafélokalet, de lager både varmmat og kaffebrød, de koker kaffe, serverer, står i kassa og lager aktiviteter og underholdning for gjestene.

Alle som bor i Levanger er velkommen på kafeen, som har som mål å skape inkludering og mangfold. Det gjenspeiler seg i gjestene, de frivillige, maten som serveres og aktiviteten og underholdningen som presenteres.