Innherred.no skrev før jul om barnefaren som ble dømt for å ha brukt fysisk makt i oppdragelsen av barna sine. Han ble dømt til åtte måneders fengsel og å betale 90.000 kroner i oppreisningserstatning.

Dommen ble anket til lagmannsretten, og der ble mannen i 40-årene frifunnet.

Mente han kløp

Lagmannsretten legger til grunn at forholdet mellom mannen og samboeren etter hvert ble vanskelig og turbulent, med mye uro og krangel i hjemmet. Blant annet var det uenighet om barneoppdragelsen. Moren lekesloss mye med ungene, men tergingen og oppildningen gjorde også at hun hadde problemer med å roe dem ned etterpå.

Moren forklarte at faren knipset det ene barnet på fingrene og senere også kløp barnet i siden, i armen og i øret. I tillegg fikk begge barna slag på rompe og rygg, ifølge henne.

Faren mente derimot at han begrenset seg til å holde, løfte og skyve barna når det var nødvendig med grensesetting.

For svakt referat

Moren skal også ha utøvd vold mot det ene barnet, blant annet ved å ta i øret. Hun forklarte til lagmannsretten at ikke alt barna har sagt er sant, og avhørene av de unge barna ga ikke noe bevis for at faren hadde utøvd vold. Istedet fortalte barna at de kranglet med hverandre, og at foreldrene gjorde det samme.

– Notatet fra barnesamtalen, som er sammenfattet av barnevernstjenesten, har den svakhet i strafferettslig sammenheng at det ikke fremgår hvordan spørsmålene er stilt eller samtalen har foregått. Notatet er dessuten basert på en tolkning fra den som har skrevet det, konstaterer lagmannsretten.

Slipper å betale erstatning også

Lagmannsretten mener det åpenbart har vært hardhendt omgang mellom voksne og barn, mye uro og kjeftbruk, og begge foreldrene har vært involvert. Men bevisene er ikke tilstrekkelig for å slå fast at faren har utøvd den volden han var tiltalt for.

Barna kunne likevel fått oppreisningserstatning, hvis det forelå klar sannsynlighetsovervekt for at handlingene var begått. Men det mente alle tre lagdommerne og tre av fire meddommere at det ikke gjorde. Dermed ble faren frifunnet for dette også.

Det som faren har innrømmet, er å ha slått samboeren. For det fikk han 14 dagers betinget fengsel, som han altså slipper å sone med mindre han begår nye straffbare forhold de neste to årene.