Varaordfører Alf Magnar Reberg (Sp) var dagens taler i Markabygda, ved krigsminnet i Sørgrenda, der et britisk fly med et mannskap på seks ble skutt ned av tyskerne i 1942. Han trakk i sin tale fram blant annet viktigheten av arbeidernes dag selv i 2016, i en tid hvor både landbruk og næring for øvrig er under press.

- De to har aldri stått nærmere enn i dag. Vi er i samme båt, sa han i sin tale og takket for at han, som bonde, fikk anledning til å tale på 1. mai.

Reformprat

Han la til at det ikke er det vanligste valget å la en bonde tale på 1. mai. Men han takket ja til invitasjonen fra Markabygda da han ble bedt om å snakke om kommunereformen og den pågående debatten om kommunesammenslåing mellom Levanger og Verdal.

- Det er én grunn til at vi nå forhandler om en intensjonsavtale for kommunesammenslåing med Verdal; Det er å kunne levere enda bedre tjenester til innbyggerne, sa han til de 40-50 oppmøtte ved minnesmerket, hvor han også la ned blomster til minne om krigsheltene. Markabygda skole- og janitsjarkorps spilte flere marsjer under markeringen, og avsluttet med Internasjonalen til ære for arbeiderbevegelsen.

Dyrebare ofre

I talen takket varaordføreren alle de som ofret sitt eget liv eller som bevitnet sine nærmeste ofre seg for å frigjøre Norge fra den tyske okkupasjonsmakten. På Sørmo gård ble de britiske pilotene hjulpet videre til trygghet etter flykrasjet. Fem av de seks om bord overlevde flystyrten i Markabygda. I 2003 ble det satt opp et minnesmerke til deres ære, og 1. mai i Markabygda har de siste årene blitt markert ved minnesmerket.

- De ga sitt mest dyrebare, sa han og takket lokalbefolkningen som bisto britene.