Dersom alt går som planlagt, vil forhandlingsutvalgene fra Levanger og Verdal med ordførerne i spissen i dag skrive under en intensjonsavtale for kommunesammenslåing. Forhandlingene starter klokken 11.30 i rådhuset i Verdal.

Brudd, så nye runder

Avtalen har lenge vært debattert og omdiskutert, og dagens møte er det tredje i rekken siden forhandlingene ble tatt opp igjen. Det skjedde først etter at intensjonsavtalen med Frosta ble brutt av Levanger etter at naboen i sør ville ha med både Stjørdal og Levanger som alternativer til folkeavstemningen. Det godtok ikke Levanger kommune, og gikk bort fra Frosta som mulig partner.

Flere reserveringer

Dagens forhandlingsmøte vil i all hovedsak handle om fordeling av arbeidsplasser og tjenestekontor mellom dagens to kommuner. I tillegg vil kommunesenterstatusen bli debattert, da ordfører Bjørn Iversen i Verdal signaliserte før helgen at han reserverte seg mot Levangers forslag til fordeling.

Levanger har gitt Verdal et forslag, som går ut på at Verdal får to av tre kommunalsjefer med rådmannsfunksjon ved Verdal rådhus. Levanger får forretningsadressen og den kommunale toppledelsen, samt kommunalsjef helse. Det gir Verdal 140 kommunale arbeidsplasser, mens Levanger får 101 arbeidsplasser.

– Jeg syns vi kom langt i dag. Mye kom på plass, oppsummerte Svarva etter fredagens forhandlinger og betegnet seg som optimist før dagens avgjørende samling.

Innherred og Olavskorset

Før møtet er det mer eller mindre enighet om at kommunen skal hete Innherred og at Olavskorset, kjent fra Verdals kommunevåpen, blir det nye kommunevåpenet.

Dersom forhandlingene fører fram, vil intensjonsavtalen legges fram for innbyggerne. De får så stemme over forslaget i en egen folkeavstemning. Det skjer trolig i begynnelsen av juni, ettersom tidsskjemaet for forhandlingene ble forskjøvet.