Om Innherred kommune blir realisert og blir regionssenter, vanker det enda større millioninntekter enn tidligere antatt.

En ny storkommune kan få 45 millioner kroner i tilskudd pluss en vesentlig del av en årlig pott på hele 200 millioner kroner. Det forklarte rådmann Ola Stene under forhandlingsmøtet mellom Verdal og Levanger tirsdag formiddag.

Både en gang og flere ganger

Staten har lagt opp til en endring av kommunenes inntektssystem, og det er foreløpig ikke helt avklart hvordan inntektene for en eventuell Innherred kommune vil bli. Men det er nå klart at kommuner som slår seg sammen vil få flere økonomiske fordeler via statlige tilskudd.

- Jeg husket feil i fredagens møte. Vi får ikke bare 45 millioner kroner i et engangstilskudd ved sammenslåing og en del av en 100-millionerspott. Vi får faktisk en andel av en pott på 200 millioner kroner hvert år. Det vil gi oss 10 millioner kroner årlig dersom det for eksempel blir 20 sammenslåtte regionssentre, sa Stene i møtet.

Kan bli mange om beinet

Ordfører Bjørn Iversen påpekte at det kan bli mange kommuner om beinet, når mange kommuner slår seg sammen og søker om å få regionssenterstatus. Likevel er det også hensyn til geografi som trolig legges inn i vurderingene, påpekte Marit Voll (Sp).

Ordfører Robert Svarva mente at utbygging av mobildekning og bredbånd er områder som et tilskudd fra staten kan være med på å finansiere. Det vil komme alle innbyggerne til gode, mener han. Han fikk støtte fra Marit Voll (Sp) på tanken. Samtidig pekte Bjørn Iversen på at det også vil koste å slå sammen kommunene.

- Jeg vil advare mot oversalg. Om vi ser på tilskuddet på 45 millioner kroner, så har jo staten sett på merutgifter ved sammenslåinger. Det sier staten selv, og det vil jeg i hvert fall holde meg til. Derfor advarer jeg mot oversalg, sa Iversen.

Store besparelser på drift

Rådmann Ola Stene viste også til at beregninger av kostnadsnivå i en ny storkommune med omkring 35.000 innbyggere vil gi store besparelser på drift av administrasjon og tjenester. Ifølge tallene, som baseres på driftskostnadene til andre kommuner, vil Innherred spare 17-28 millioner kroner årlig på å legge seg på deres kostnadsnivå.

Beregningene er gjort ut fra kommuner på 30.000-40.000 innbyggere. Innherred kommune vil spare 28 millioner kroner på å legge seg på kostnadsnivået til Ullensaker kommune, ifølge Kostra-sammenligningene.