Det var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som delte ut Holmboeprisen til verdalskvinnen Ingunn Valbekmo. Offentliggjøringen av henne som prisvinner skjedde den 26. april i år.

– Valbekmo er et ypperlig eksempel på hvilken betydning lærerens engasjement og kunnskap har for elevenes læring, uttalte Isaksen i forbindelse med utdelingen.

God involvering

Bernt Michael Holmboes minnepris er en årlig utmerkelse for å fremme og belønne god undervisning i matematikkfaget. Ingunn Valbekmo er fra Verdal men har jobbet som lærer ved Byåsen skole i Trondheim. Hennes undervisning tar utgangspunkt i samarbeidet mellom elevene, og hun legger vekt på at elevene skal utvikle egne løsningsstrategier.

Valbekmo får også prisen for måten hun har involvert resten av lærerkollegiet i denne undervisningsmetodikken.

– Ingunn Valbeksmos elever sier at hun har gjort matematikk morsommere og mer spennende. Det er en svært god attest, sa kunnskapsministeren

Har løftet faget

Valbekmo begynte på videreutdanning i matematikk ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, eller Nord Universitet som det heter i dag.

For tiden gjennomfører hun masterstudiet i matematikkdidaktikk ved NTNU. Det opplyses at Valbekmo har vært svært delaktig i å gjennomføre endringer i undervisningspraksisen ved Byåsen skole. Dette har ført til at skolen baserer mye av sin praksis på forskning. Skolens resultater er også løftet.

– Det er ekstra hyggelig å kunne overrekke prisen til en matematikklærer som sier at hun fikk inspirasjon til å endre sin egen undervisning da hun gjennomførte videreutdanningen, sa Torbjørn Røe Isaksen.

Høythengende pris

Bernt Michael Holmboes minnepris for matematikklærere i grunnskole og videregående skole er oppkalt etter læreren til den store norske matematikeren Niels Henrik Abel.

Holmboe-prisen deles årlig ut av Norsk matematikkråd. Prisen er på 50.000 kroner, og skal deles mellom prisvinneren og skolen som prisvinneren kommer fra.

Holmboekomiteen skriver i sin begrunnelse at prisvinnerens undervisning bygger på at elevene skal få grunnleggende forståelse av matematikk.

«Ingunn hjelper dem til å se naturlige sammenhenger i faget og gir dem kunnskaper de kan bygge videre på. Oppgavene er rike og basert på problemløsning hvor elevene bruker språk og kommunikasjon i arbeidet med å løse oppgavene. Undervisningen er basert på samarbeids mellom elevene, undring og mestering har høy prioritet», heter det blant annet i begrunnelsen.

OVERREKKELSE: Ingunn Valbekmo fikk overrakt Holmboeprisen for 2016 fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Kunnskapsdepartementet